Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je osmoricu zapovjednika nekadašnje JNA, tereteći ih za ratni zločin protiv civila u kojem su njima podređeni vojnici i policajci od 1991. do 1993. na benkovačkom području ubili najmanje 214 osoba.


Optužnicom se zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sumnjiči sedmoricu državljana Republike Srbije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, navodeći samo dob optuženika.

Vezani članci U rad puštena Vjetroelektrana Korlat - 4 Top investicija u zadarskom zaleđu, u rad je puštena vjetroelektrana vrijedna pola milijarde kuna: "Imamo, hvala Bogu, i bure i juga" Privođenje osumnjičenog u Osijeku - 2 Osumnjičenom za ratne zločine na Ovčari određen istražni zatvor: '91. je imao samo 17 godina

Tereti ih se da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. kao pripadnici tadašnje JNA u više mjesta na području tadašnje općine Benkovac postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola I.

Okrivljenici su, prema sumnjama tužiteljstva kao zapovjednici tadašnje JNA, za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, tijekom napada i okupacije tih područja, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine.

Pritom nisu poduzeli mjere kako bi spriječili počinitelje, vojnike i policajce kojima su zapovijedali, već su dopustili postupke svojih podređenih i na taj način počinitelje dodatno motivirali da tako postupaju, navodi tužiteljstvo.

Uslijed toga ubijeno je najmanje 214 osoba, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo i nanesene su mu velike patnje, teško je ozlijeđeno najmanje 19 osoba, silovano je najmanje pet žena i uništeno i teško oštećeno 9575 objekata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook