Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ratni zločin u Dalju

Optužen srbijanski državljanin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv srbijanskog državljanina 45-godišnjeg Čede Jovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Dalju u oružanoj agresiji na Hrvatsku, izvijestio je ŽDO, navevši okrivljenikove inicijale.

Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je od 1993. do 1995. u činu kapetana obnašao dužnost zapovjednika vojne policije u okupiranu Dalju u tijeku srpske oružane agresije na Hrvatsku te kako je znao da njemu podređeni nezakonito uhićuju i fizički i psihički zlostavljaju mještane nesrpske narodnosti.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv troje osumnjičenika za ratni zločin

Iako je okrivljenik bio svjestan odredaba međunarodnog humanitarnog prava, u okviru svojih ovlasti ništa nije činio da bi ih u tome spriječio i kaznio, kažu u ŽDO-u.

Pripadnici vojne policije, koji su mu bili podređeni, u više su navrata protupravno zatvarali i mučili mještane hrvatske i madžarske narodnosti, pri čemu je pet osoba zadobilo višestruke ozljede, a jedna je umrla od posljedica ozljeda.

Protiv okrivljenika, koji se nalazi u osječkom zatvoru od srpnja ove godine, predloženo je produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene