Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednja dva tjedna, na području više policijskih uprava, zabilježeni su slučajevi specifičnih prijevara građana, počinjenih na način da nepoznate osobe putem e-maila stupaju u kontakt sa građanima nudeći im obavljanje određenog posla, upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke.


Građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote vjerojatno otuđenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygram-a ili sličnih platnih servisa.

Vezani članci Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera Policija ogradila centar grada kako bi suzbila prosvjed protiv mjera, taksi službe ne smiju prevoziti demonstrante Policija, ilustracija Brzi i žestoki usred Vukovara: Dvojica pobjegla iz BMW-a policajcima, ali 27-godišnji Šveđanin ipak nije bio toliko brz

Kroz elektronsku komunikaciju, od građana se uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke od koristi za što efikasniji i što brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac po zaprimanju treba proslijediti.

Oprez, Gmailom kruži nova prijevara

Također, građanima se za obavljene transakcije nudi i određeni iznos provizije kao naknada za odrađeni posao, odnosno prosljeđivanje novca.

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook