Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivni rezultati

Kako je jedna mala općina preduhitrila Vladu i uspjela ono što neki veliki gradovi ne mogu: "Vidjeli smo da nam porez na plaće dosta raste..."

Aktualno Galerija Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 1 Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 2 Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 3 Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 4 Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Općina Bošnjaci preduhitrila Vladu - 5 Galerija 1/5 >>
Bošnjaci, malena općina pokraj Županje, odavno je shvatila kako podignuti plaće i standard svojih mještana. Prije dvije godine ukinuli su prirez, a Vladu su preduhitrili i u funkcionalnom spajanju s drugim gradovima i općinama. S njima surađuju bez obzira na stranačku različitost, pri tome štede javni novac, a pružaju bolju uslugu. Pozitivni rezultati već su vidljivi. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Mještani Bošnjaka nedavno su dobili novouređenu knjižnicu i čitaonicu. Posluje moderno i štedljivo, a funkcionalno je spojena s vinkovačkom knjižnicom.

"Naša knjižnica Bošnjaci, koja je započela kao čitaonica, ima svoju dugu tradiciju još od 1899. godine", rekla je Nevenka Nedić, djelatnica čitaonice, te dodala: "Zapravo sam djelatnica gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci."

Sličan projekt niknut će i na zemljištu na kojem će Općina Bošnjaci graditi vrtić. Funkcije će dijeliti s vrtićem iz Županje.

"Imamo ravnatelja ustanove tog dječjeg vrtića, zdravstveno-socijalnog radnika, tajnika i blagajnika. S tim da ćemo mi te funkcije plaćati 14 posto, Županja 86 posto, a onda to država još stimulira refundacijom", objasnio je Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Udar na proračun Tomašević otkrio kako će Grad Zagreb nadoknaditi ukidanje prireza: "Smatramo da je to i socijalno pravednije"

Novac stiže i iz europskih fondova, kojima je izgrađen Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Namijenjen je turistima i poslodavcima.

"Imamo videokonferencijsku dvoranu da se može odraditi sastanak, imamo također i u dvorištu ambijent sa sjenicama", rekao je Tomislav Lešić, ravnatelj Slavonske kuće, reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Stopa zaposlenosti u Bošnjacima je visoka, a ukidanjem prireza Bošnjaci su preduhitrili Vladu.

"Mi smo svim ovim zapošljavanjem vidjeli da nam porez na plaće dosta raste i da bi mogli još olakšati i privrednicima i da radnik dobije veću plaću", istaknuo je Juzbašić.

Pročitajte i ovo Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke Ukidanje prireza Oštre reakcije oporbe na poreznu reformu: "Vlada je odlučila igrati igru 'mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti'"

Selo bilježi pozitivne promjene.

"Zidam kuću na supruginu temelju i vraćamo se iz Njemačke", rekao je Martin Begonja.

"Imam ratarsku proizvodnju, sasvim dovoljne površine da prehranim ovih mojih 28 krmača i sve stavljam u tov", rekao je Dragan Modic.

Mala općina uspjela je ono što neki veliki gradovi ne mogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene