Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuirani turisti

Središte starog grada Raba još uvijek zatvoreno, otkriveno kako je iscurio plin

Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rab Rab Foto: DNEVNIK.hr U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
U gradu Rabu u ponedjeljak je došlo do istjecanja plina, zbog čega su privremeno premješteni stanovnici nekoliko ulica te gosti hotela.

U srijedu je u gradu Rabu nešto bolja situacija, ali plin je i dalje prisutan u staroj povijesnoj jezgri.

Iz Raba se javila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić. Kaže da se sve to događa u užem području starog dijela grada Raba.

"Mjerenja koja su provedena jutros pokazala su povećanu koncentraciju plina na samo jednom mjernom mjestu. Njega tijekom dana saniraju vatrogasci. Radi se o dijelu grada koji je još uvijek zatvoren za šetnju, a zatvoreni su i obližnji kafići. Do istjecanja plina došlo je u hotelu prilikom punjenja plinskog spremnika. Iz hotela su evakuirani posjetitelji, njih devedeset dvoje", javila je Jusić.

Gosti hotela kazali su da se plin osjetio vrlo intenzivno, no vjeruju u stručnost službi koje na terenu saniraju problem.

"Mislim da će se stanje sljedeći dan stabilizirati, a kad to bude sigurno, bilo to danas popodne, noćas ili sutra ujutro, onda se gosti mogu slobodno vratiti", kazao je Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba.

Hotel i ulica ostali zatvoreni za kretanje

Načelnik Stožera civilne zaštite na Rabu dipl. ing. Denis Deželjin kazao je za DNEVNIK.hr da na užem području povijesne jezgre i dalje ima plina, no da su koncentracije manje od onih koje su izmjerene tijekom ponedjeljka i utorka.

Održan je sastanak Stožera civilne zaštite Raba. Odlučeno je da Hotel Arbiana i Ulica biskupa Draga preventivno i dalje ostanu zatvoreni za kretanje.

"Na nekim područjima gdje se provode mjerenja više se ne bilježi prisutnost plina pa je ukinuto ograničenje kretanja za dvije ulice. Stanovnici iz tih ulica mogu se vratiti u svoje domove.

No plin je još uvijek prisutan u oknima u neposrednoj blizini hotela pa će kretanje tim područjem i dalje ostati ograničeno, a turisti na privremenom smještaju", dodao je Deželjin.

Sjednice Stožera civilne zaštite održavaju se nekoliko puta na dan, a na području u kojem je zabilježeno prisustvo plina konstantno se provode mjerenja.

Ranije je rečeno da opasnost od eksplozije, navodi, još uvijek postoji. Evakuirano je 80-ak ljudi.

Radi se o području povijesne gradske jezgre, oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga). "Iz preventivnih razloga je ograničeno kretanje tim područjem. Radimo na propuhivanju jednog dijela sustava cijevi u kojima se plin pojavio", dodao je. Turisti iz obližnjeg hotela evakuirani su i noć su proveli u drugim hotelima i smještajnim prostorima u blizini.

"Koncentracije plina su manje od onih koje smo mjerili u protekla dva dana. Stanje je bolje od jučerašnjeg, no opasnost još uvijek postoji. Ograničili smo kretanje tim područjem iz preventivnih razloga. Plin je teško iskontrolirati", objasnio je Deželjin.

Dojava zaprimljena u ponedjeljak poslijepodne

Podsjetimo, ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako je u ponedjeljak u 17:08 zaprimljena dojava da se u Plovanskoj ulici u gradu Rabu osjeća miris plina. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci, policija, djelatnici komunalnog poduzeća, protupožarni inspektor i komunalni redar.

Zatvoreni su restorani u navedenoj ulici i osigurano je mjesto događaja. Mjerni instrumenti ukazivali su na visoku koncentraciju plina (i do 100 %) i ugljikova monoksida. Utvrđeno je da je izvor podzemni spremnik plina propan-butan jednog od hotela.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Raba u dogovoru s doktoricom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na Rabu, gradonačelnikom grada Raba te ostalim predstavnicima nadležnih službi donio je usmenu odluku o tome da se u 23:10 provede privremeno premještanje stanara iz Ulice Biskupske drage, Ulica Dinka Dokule i Plovanove ulice. Tijekom noći zbog sigurnosnih razloga bile su zatvorene i ceste oko hotela.

Pročitajte i ovo Europi prijeti toplinski udar (Foto: Dnevnik.hr) Udar toplinskog vala Pakleni tjedan: Meteorolozi izdaju posebna upozorenja zbog opasnih vrućina, temperature prelaze 40 stupnjeva

Pročitajte i ovo Ekstremno visoke temperature najavljene za četvrtak u dijelovima Europe (Foto: Screenshot/Severe Weather Europe) ne zanemarujte upozorenja Europi prijete po život opasne ekstremne vrućine, a uz visoke temperature Hrvatsku čeka još jedna opasnost

U jutarnjim satima 25. lipnja izvršena su ponovna mjerenja plinova na mjestima koja su pokazivala prisutnost propan-butana i ugljikova monoksida. Očitanja su bila u granicama dopuštenog. U 6:20 ulice Biskupova draga, Plovanova i Dinka Dokule su otvorene, a stanovnici su se počeli vraćati u svoje domove.

Plin se osjetio i u utorak

U 9:57 u utorak ponovno je izmjerena veća koncentracija plina. Predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Raba u dogovoru sa gradonačelnikom grada Raba te ostalim predstavnicima nadležnih službi donio je usmenu odluku da se zbog preventivnih i sigurnosnih razloga ponovno privremeno premjeste stanari dijelova ulica: Ulica Biskupska Draga, Ulica Dinka Dokule, Plovanove ulice kao i gosti hotela, ukupno 92 osobe.

Podzemni spremnik plina hotela za koji se sumnja da iz njega curi plin zatvoren je te će biti ispražnjen.

Mjerenja u ponedjeljak pokazuju graničnu eksplozivnost na 4 od 13 mjernih točaka. Ni nakon sastanka stožera u utorak u 16 sati nije bio poznat točan izvor istjecanja plina. Zna se samo da plin istječe negdje na području gradske jezgre. Stanovnici ugroženih ulica još uvijek su premješteni.

Gradonačelnik: "Gosti su premješteni u drugi objekt"

Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, rekao je za Večernje vijesti Nove TV da rade sve da osiguraju taj dio grada. "Evakuirano je sedamdesetak ljudi, računajući i turiste. Između dvije točke točenja, mjesta gdje se puni rezervoar i cijevi do tog rezervoara, očito je negdje došlo do propuštanja i plin je istekao u podzemne kanale", kaže Grgurić.

Dodao je da su neki od turista otišli na plažu, dok je drugima organiziran izlet jer se pretpostavljalo da će se situacija do utorka navečer normalizirati. Međutim, kako imamo još mjerenja koja nas ne zadovoljavaju, iz predostrožnosti su gosti premješteni u drugi objekt", kaže Grgurić. Mjerenja se i dalje obavljaju, a u utorak navečer povećana koncentracija plina bila je još na nekoliko mjesta.

Aktualno Gori petrokemija u Španjolskoj, naređena evakuacija, očekuje se proglašavanje izvanrednog stanja Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Svijet Gori petrokemija u Španjolskoj, naređena evakuacija, očekuje se proglašavanje izvanrednog stanja 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene