Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines počinje od ponedjeljka, 6. studenog, primjenjivati sigurnosne propise Europske unije o ograničenom unosu tekućine u zrakoplove, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.


Mjere se odnose isključivo na ručnu prtljagu koju putnik unosi u zrakoplov, a Croatia Airlines primjenjivat će ih na svim letovima koji počinju u zemljama EU-a i na svim letovima zračnih prijevoznika registriranih u EU-u, te u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu. 

Vezani članci Liječnici KBC-a Rijeka Korona ne posustaje, bolnice se pune: Liječnici upozoravaju - "Uzimanje ovih lijekova na svoju ruku povećava smrtnost" Putovanje u doba pandemije, ilustracija Obvezna hotelska karantena u Velikoj Britaniji plaća se oko 15.000 kuna, a za lažne podatke kazna zatvora do deset godina

Mjere će se odnositi i na sve putnike Croatia Airlinesa koji iz Hrvatske polijeću prema zemljama EU-a i koji na bilo kojem aerodromu u EU-u presjedaju u drugi zrakoplov i nastavljaju putovanje.

Kako su izvijestili iz Croatia Airlinesa, mjere se odnose na ručnu prtljagu u kojoj se mogu nalaziti različite tekućine raspoređene u više bočica, tuba ili sprejeva.

Veličina jedne bočice, spreja ili tube, ne smije biti veća od 100 mililitara, a moraju stati u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem ili u prozirnu toaletnu torbicu zapremine do jedne litre.

Pod tekućinama se podrazumijevaju sve tekućine, gelovi i kreme (pića, juhe, sirupi, kreme, ulja i losioni, pasta za zube, gel za kosu, pjena za brijanje, parfemi, sprejevi, maskare, tekući puder, mekani sirevi, jogurt, maslac od kikirikija i dr).

Regulativi ne podliježu tekućine koje su putnicima prijeko potrebne tijekom leta i koje se rabe u medicinske svrhe. To uključuje hranu za dojenčad i osobe koje boluju od alergija, ali ne i, primjerice, tekućinu za leće i sirup protiv kašlja.

Posebno pakirane tekućine moraju se pokazati pri sigurnosnoj kotroli prije ulaska u zrakoplov, a putnici će također morati skinuti kaput ili jaknu i izdvojiti iz ručne prtljage veće elektroničke naprave (laptop, kamera, playstation i sl.).

Regulativi, dodaju iz Croatia Airlinesa, ne podliježe roba koju će putnici na izravnim letovima, bez presjedanja u EU-u, kupovati u duty free shopovima, kao ni putnici koji kupuju artikle u duty free shopovima u zračnim lukama unutar EU-a, ako su artikli kupljeni nakon kontrolne točke, ako su pakirani u posebno plombirane vrećice, te uz predočenje dokaza (računa) da je artikl kupljen isti dan, odnosno tijekom putovanja.

Iz Croatia Airlinesa ističu kako je u tijeku postupak usklađivanja domaćih propisa s europskom regulativom, pa se očekuje da će se uskoro propisane mjere primjenjivati na svim letovima Croatia Airlinesa.