Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ograničen unos tekućine u zrakoplove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines počinje od ponedjeljka, 6. studenog, primjenjivati sigurnosne propise Europske unije o ograničenom unosu tekućine u zrakoplove, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Mjere se odnose isključivo na ručnu prtljagu koju putnik unosi u zrakoplov, a Croatia Airlines primjenjivat će ih na svim letovima koji počinju u zemljama EU-a i na svim letovima zračnih prijevoznika registriranih u EU-u, te u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobra odluka Stiže novost koja će se svidjeti svim korisnicima taksija: "To je veliki iskorak..." Kaos u beogradskoj zračnoj luci Greška zaposlenika VIDEO Kaos u beogradskoj zračnoj luci: Pomiješali putnike, žena pala u nesvijest

Mjere će se odnositi i na sve putnike Croatia Airlinesa koji iz Hrvatske polijeću prema zemljama EU-a i koji na bilo kojem aerodromu u EU-u presjedaju u drugi zrakoplov i nastavljaju putovanje.

Kako su izvijestili iz Croatia Airlinesa, mjere se odnose na ručnu prtljagu u kojoj se mogu nalaziti različite tekućine raspoređene u više bočica, tuba ili sprejeva.

Veličina jedne bočice, spreja ili tube, ne smije biti veća od 100 mililitara, a moraju stati u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem ili u prozirnu toaletnu torbicu zapremine do jedne litre.

Pod tekućinama se podrazumijevaju sve tekućine, gelovi i kreme (pića, juhe, sirupi, kreme, ulja i losioni, pasta za zube, gel za kosu, pjena za brijanje, parfemi, sprejevi, maskare, tekući puder, mekani sirevi, jogurt, maslac od kikirikija i dr).

Regulativi ne podliježu tekućine koje su putnicima prijeko potrebne tijekom leta i koje se rabe u medicinske svrhe. To uključuje hranu za dojenčad i osobe koje boluju od alergija, ali ne i, primjerice, tekućinu za leće i sirup protiv kašlja.

Posebno pakirane tekućine moraju se pokazati pri sigurnosnoj kotroli prije ulaska u zrakoplov, a putnici će također morati skinuti kaput ili jaknu i izdvojiti iz ručne prtljage veće elektroničke naprave (laptop, kamera, playstation i sl.).

Regulativi, dodaju iz Croatia Airlinesa, ne podliježe roba koju će putnici na izravnim letovima, bez presjedanja u EU-u, kupovati u duty free shopovima, kao ni putnici koji kupuju artikle u duty free shopovima u zračnim lukama unutar EU-a, ako su artikli kupljeni nakon kontrolne točke, ako su pakirani u posebno plombirane vrećice, te uz predočenje dokaza (računa) da je artikl kupljen isti dan, odnosno tijekom putovanja.

Iz Croatia Airlinesa ističu kako je u tijeku postupak usklađivanja domaćih propisa s europskom regulativom, pa se očekuje da će se uskoro propisane mjere primjenjivati na svim letovima Croatia Airlinesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene