Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatko Hasanbegović, oko čijeg se imenovanja na mjesto ministra kulture, digla velika prašina, danas je u Saboru odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja.


Zlatko Hasanbegović trebao bi preuzeti Ministarstvo kulture u Vladi Tihomira Oreškovića.

Vezani članci Ante Pavlović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mještanima Donjeg Dragonošca laknulo, ali se i dalje boje: "Mirni smo samo dok je u zatvoru, ali kad izađe van, sve će biti po starom" Bruna Esih (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Esih o razlozima razlaza s Hasanbegovićem: "Riječi njegovih prijatelja bile su najgore uvrede na moj račun"

Njegovi protivnici podsjetili su na njegove izjave kako 'antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu', ili '…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir....', drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.

On se brani od ovih navoda. 'Ono što me malo ražalostilo je što sve ovo ima elemente jedne vrste ideološkog linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama već u selektivnim korištenjima mojih različitih izjava koje sam davao u proteklih deset godina i u sklopu svojih historiografskih i znanstvenih istraživanja i u sklopu javnih debata u kontekstu nekih specifičnih tema. Sve što sam s tim u vezi imao reći, dakle, predlažem svima zainteresiranima da dobro pročitaju sve moje intervjue, sve moje pisane radove iza njih i dalje stojim', rekao je Hasanbegović.

'I Pol Pot je bio antifašist'

Dodao je kako nema stava o antifašizmu. 'Ovdje nije riječ o antifašizmu, već odnosu prema Jugoslavenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu. Svi oni koji zlorabe pojam antifašizma, koji svaki ozbiljan povjesničar zna da može biti fluidan jer mu se mnogi mogu pripisivati mnoga različita značenja, dakle, antifašist je bio i Staljin, antifašist je bio i Tito, antifašist je bio i Pol Pot, antifašist je bio i američki general George S. Patton kojeg su spominjali ovdje pojedini saborski zastupnici, liječnici koji me žele podučiti povijesti', kazao je.

Hasanbegović je nastavio s davanjem lekcija o tome što se zapravo dogodilo 1945. te je zbivanja na području bivše Jugoslavije usporedio sa zbivanjima u baltičkim zemljama. 'Stanje koje je nastupilo 1945. je bilo negacija prava hrvatskog naroda na državnu nezavisnost', rekao je Hasanbegović.

Na pitanje koje je njegovo mišljenje o Anti Paveliću nije želio odgovoriti.