Obavijesti Pretražite Navigacija
Preuzimanje kutinske tvornice

Oglasio se turski investitor o problemima u Petrokemiji: "Da smo imali loše namjere, ne bismo se toliko trudili"

Sindikati u Petrokemiji - 9
Sindikati u Petrokemiji - 9 Damir Krajac / CROPIX
1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Sindikati u Petrokemiji - 14 Sindikati u Petrokemiji - 14 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 11 Sindikati u Petrokemiji - 11 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 9 Sindikati u Petrokemiji - 9 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 6 Sindikati u Petrokemiji - 6 Foto: Damir Krajac / CROPIX +1 Sindikati u Petrokemiji - 8 Galerija
Oglasili su se iz turske Yildirim Grupe. Kažu da priopćenjem javnost žele informirati o procesu preuzimanja Petrokemije d.d.

Turska Yildirim grupa preuzela je većinski paket od Ine i PPD-a, ali transakcija nije dovršena. Oko svega se vode razgovori starih i novih vlasnika te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sindikati su zaprijetili prosvjedima ako se ubrzo ne nađe rješenje.

Sada su se oglasili iz turske Yildirim Grupe. Kažu da priopćenjem javnost žele informirati o procesu preuzimanja Petrokemije d.d.

"Yidirim Grupa je prije svega globalni poslovni konglomerat s nizozemsko-turskim porijeklom. Yildirim Grupa osnovana je 1963. g. i trenutačno posluje u 56 država, na pet kontinenata. Zapošljavamo više od 25.000 radnika u cijelom svijetu. Poslujemo u sektoru metalne industrije, rudarstva, upravljanju lučkim terminalima, kemijskoj industriji i industriji umjetnih gnojiva, energetskom sektoru, brodarstvu i logistici te globalnoj trgovini.

Od 2008. g. naša je tvrtka preuzela značajan broj firmi uglavnom u Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Imamo izvrsne odnose s vladama, javnim institucijama, sindikatima EU zemalja članica gdje poslujemo, a posebno u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, Švedskoj, Albaniji. Od 2008. g. kupili smo i preuzeli tvrtke i tvornice koje su bile u problemima ili se njima loše upravljalo.

Sve smo ih restrukturirali i rehabilitirali. Primjenjujemo poslovnu praksu izvrsnosti, dižemo kvalitetu proizvoda, jačamo izvoz i kreiramo dodanu vrijednost.

Nažalost, Petrokemija d.d. još je jedna tvrtka u problemima. Mi je želimo kupiti i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru Investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret. Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije.

Takav uspješni preokret već smo prezentirali u svojoj tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik u Turskoj. Gemlik Fertilizer bio je na rubu bankrota i mi smo tu tvrtku restrukturirali da je postala najbolja tvornica za proizvodnju umjetnih gnojiva u Turskoj.

Pozivamo sve zainteresirane partnere uključene u proces preuzimanja Petrokemije da posjete tvornicu umjetnih gnojiva Gemlik Fertilizer u Turskoj te da je usporede s trenutačnom situacijom u Petrokemiji. Prošle godine preuzeli smo i Rosier u Belgiji i Nizozemskoj, tvrtku koja je isto bila na rubu bankrota. Odmah smo započeli investicije, zadržali radnike i započeli s restrukturiranjem tvornica.

Cilj nam je biti među prvih pet najboljih tvrtki za proizvodnju umjetnih gnojiva u Europi i vjerujemo da smo mi najbolja opcija za upravljanje Petrokemijom. Dokaz takve tvrdnje naši su uspjesi proteklih godina.

Informacije u medijima u potpunoj su suprotnosti s našim stvarnim ciljevima, koji su: obnova, poboljšanje i zadržavanje proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Želimo snažnu Petrokemiju kako bi se nosila s konkurencijom te smo detaljno razradili projektne studije, studije utjecaja na okoliš i tržišne analize. Želimo ih implementirati kako bismo izgradili Petrokemiju jačom nego ikad prije.

Da smo imali loše namjere, ne bismo se toliko trudili preuzeti Petrokemiju. Kupili bismo skladišta u Hrvatskoj te uvezli gotove proizvode i postali konkurent Petrokemiji.

Nikada nismo imali tu namjeru. Želimo stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta u tvornici i ispisati uspješnicu preobrazbom Petrokemije u efikasnu i produktivnu tvrtku. To smo uspjeli napraviti u svojim tvrtkama u svijetu koje posluju u metalnoj industriji, rudarstvu, lučkim terminalima, energetici ili proizvodnji umjetnih gnojiva.

Mi smo investitori i poduzetnici. Ne investiramo u Hrvatsku samo zbog Petrokemije. Nadamo se investirati u Hrvatskoj i u obnovljive izvore energije (solare, vjetar, geotermalne izvore) te luke. Već razvijamo planove ulaganja u trenutačnu luku u vlasništvu Petrokemije kako bismo od nje napravili drugu najbolju luku u Hrvatskoj, nakon Luke Rijeka. Vjerujemo u ovaj projekt. Za nas je to izazov i mi se ne bojimo izazovnih projekata.

Svjesni smo da ne kupujemo novu tvornicu. Riješit ćemo sve probleme. Obvezujemo se upravljati Petrokemijom u pravom smjeru. Ako ne budemo tako upravljali, spremni smo na sud javnosti. Ipak, ne smatramo korektnim donositi sud o nama temeljem predrasuda i temeljem pristranih mišljenja.

Stoga u interesu javnosti želimo naglasiti nekoliko činjenica o tijeku procesa i onome što je dosad traženo od nas te što je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte i ovo Sindikati u Petrokemiji - 14 "igra priopćenjima" Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

Činjenice:

– Tijekom prethodne dvije godine ispunili smo sve što je od nas traženo i dostavili smo državi tj. Ministarstvu gospodarstva apsolutno sve dokumente koji su od nas traženi, uključujući objašnjenje plana investicija i poslovnog plana.

– Dostavili smo brojne izjave kojima iskazujemo da nam je namjera dugoročna proizvodnja i razvoj kompanije.

– Intenzivno smo razgovarali sa sindikatima u kompaniji, koji nemaju prigovor na naše stjecanje vlasničkih udjela.

– Trenutačno podupiremo poslovanje društva s 15 milijuna eura iako transakcija nije završena, čime pokazujemo partnerski pristup, kao i da nam nije u interesu da se stanje u kompaniji dodatno pogorša.

Što se tiče stalnih i različitih spekulacija koje se puštaju u javnost, želimo istaknuti kako smo u procesu preuzimanja:

– upoznati i suglasni s usvojenim desetogodišnjim planom investicija u visini od 600 milijuna kuna koji obuhvaća između ostaloga i sva potrebna ulaganja u ekologiju, kao i sa strateškim planovima postojeće uprave društva o modernizaciji i razvoju Petrokemije d.d. tijekom istog razdoblja

– upoznati i suglasni s usvojenim petogodišnjim poslovnim planom društva koji se zasniva na radu tvornice u punome kapacitetu ako to dozvoljavaju tržišne prilike

– kao budući vlasnik 54 % Petrokemije d.d. spremni s ostalim vlasnicima financijski ulagati u razvoj Petrokemije d.d. ili pronaći na financijskom tržištu optimalnu financijsku strukturu za financiranje društva

– upoznati sa svim izdanim okolišnim dozvolama koje Petrokemija d.d. ima te da nemamo prigovara na izdane dozvole, niti smo ikada tražili niti tražimo da se preuzete obveze ne izvrše ili oproste ili umanje

– upoznati s važećim kolektivnim ugovorom u Petrokemiji i da ćemo aktivno surađivati sa sindikatima.

Ističemo ove činjenice jer se u hrvatskim medijima svaki tjedan iznose nove neistine o procesu pregovora, i to dok sami pregovori traju. Prvo su to bile okolišne dozvole, a sada je to da ne želimo nastaviti proizvodnju. Obje tvrdnje su netočne.

Vjerujemo i dalje u partnerski odnos s Vladom RH. Obvezujemo se na suradnju sa Vladom RH, odgovorili smo na sva pisma, dostavili sve tražene izjave i odazvali se na sve sastanke.

Pročitajte i ovo Kutinska Petrokemija - 2 Vlasništvo kao vrući krumpir Petrokemija na rubu propasti? Dnevnik Nove TV doznaje: Sprema se prosvjed

Nadamo se kako ćemo s Vladom Republike Hrvatske pronaći najbolje rješenje i završiti ovaj proces na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, na profesionalan i transparentan način, i da ćemo osigurati Petrokemiji uspješnu i sjajnu budućnost. Želimo zamoliti hrvatsku javnost da ne bude pristrana i da nema predrasude prema nama. Idemo zajedno Petrokemiji osigurati oporavak i uspjeh u Hrvatskoj", navode iz turske tvrtke. 

Sindikati u Petrokemiji - 9 Sindikati u Petrokemiji - 8 Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sindikati Petrokemije istaknuli su ranije da što prije treba pokrenuti proizvodnju, jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Kompanija Yildirim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene