Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"igra priopćenjima"

Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

Aktualno Galerija Sindikati u Petrokemiji - 14 Sindikati u Petrokemiji - 14 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 17 Sindikati u Petrokemiji - 17 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 16 Sindikati u Petrokemiji - 16 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 15 Sindikati u Petrokemiji - 15 Foto: Damir Krajac / CROPIX +2 Sindikati u Petrokemiji - 18 Galerija 1/7 >>
Sindikati u kutinskoj Petrokemiji zatražili su u četvrtak da se što prije pokrene proizvodnja u toj tvornici i dovrši prijenos vlasništva na novog vlasnika, a ako to nije moguće, da Vlada iskoristi priliku i vrati tvornicu u vlasništvo Republike Hrvatske.

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus pozvao je na konferenciji za novinare premijera Andreja Plenkovića da se što prije postigne dogovor kako bi se pokrenula proizvodnja, jer će Petrokemija u suprotnom uskoro nestati s obzirom na to da je je radnici svakodnevno napuštaju.

U toj tvrtki ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i INA-e na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

"Dvije najmoćnije hrvatske tvrtke INA i PPD i država ne mogu riješiti problem i to je nevjerojatno", upozorio je Klaus na konferenciji za novinare te upitao kome je u interesu da Petrokemija nestane.

"Njezinim zatvaranjem 'ubija' se grad Kutina, oduzima ogroman posao Hrvatskim željeznicama i šibenskoj luci te ugrožava hrvatska poljoprivreda, jer stari vlasnici Petrokemiju više ne žele, a novi je ne mogu preuzeti", rekao je Klaus.

Radnici Petrokemije cijelo to vrijeme dolaze na posao i rade, iako ne svoj glavni posao, nego druge poslove, među kojima i prepakiravanje tuđeg umjetnog gnojiva lošije kvalitete od kutinskog, dodao je.

Klaus je podsjetio da je od 2018. većinski vlasnik Petrokemije tvrtka Tera - mineralna gnojiva, 53 posto u vlasništvu INA-e i PPD-a, dok je više od 40 posto u vlasništvu države. Tvrtka je, tvrdi, nakon dokapitalizacije pokazala da može raditi profitabilno i poslovati s dobiti, no problem je nastao kada su INA i PPD odlučili prodati svoj udjel u Petrokemiji.

Pročitajte i ovo Kutinska Petrokemija - 2 Vlasništvo kao vrući krumpir Petrokemija na rubu propasti? Dnevnik Nove TV doznaje: Sprema se prosvjed

Sindikat ne zna u kojoj je fazi prijenos vlasništva te ističe kako "traje igra priopćenjima", a proizvodnju nitko ne spominje.

Klaus je rekao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović na sastanku u veljači izvijestio da Ministarstve ne zna što novi vlasnici planiraju raditi i u što ulagati, a nakon što su pismeno reagirali, uvjeravao ih je da se ne trebaju brinuti.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su poručili da sudjeluju u razgovorima o daljnjim ulaganjima koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi s većinskim vlasništvom.

Naveli su i kako Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene