Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠ Draganići

Slučaj koji je šokirao mnoge: "Kod nas nema gladne djece! Bili smo primorani potaknuti roditelje da podmire obvezu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica škole u kojoj je navodno nekoliko djece ostalo gladno jer njihovi roditelji nisu platili školsku kuhinju rekla je da je svatko dužan poštivati propise i zakone.

Slučaj gladne djece u OŠ Draganići komentirala je i sama ravnateljica škole. Kako je Radio Mrežnica prvi obavio, nekoliko prvašića, malih Roma, navodno je u ponedjeljak gledalo kako njihovi vršnjaci jedu školske obroke jer njihovi roditelji njima nisu platili školsku kuhinju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Slika nije dostupna komentar najtužnije priče Sramite se svi! Nije me briga ni za račune, ni za propise, ni za pravila... Djeca su ostala GLADNA

Majka jedne učenice za portal je rekla da je njezina kći pokušala podijeliti svoj obrok, no učiteljica joj je zabranila

Ravnateljica kaže je da u njezinoj školi nikada nitko nije bio gladan te da u školi nema ni učenika romske manjine. Oni koji potpišu ugovor o prehrani, uvijek ga mogu i raskinuti. U suprotnome on ih obvezuje na redovito plaćanje. 

"Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakva ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25. 5. 2020. nisu podmirili ni lipe", stoji u priopćenju ravnateljice Marice Jurčić.

Ravnateljica tvrdi da drugi roditelji misle da nije u redu te da se obveze moraju ispunjavati.

"U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već gotovo 37 godina. Brinem se o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demanti spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor sastat će se u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje", kaže dalje ravnateljica.

Dodaje da je svatko dužan poštovati zakone i propise Republike Hrvatske, pa time i poštivati potpisane ugovorne obveze.

"Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama", zaključuje. Nije nam odgovorila na pitanje je li škola zabranila da drugi učenici dijele svoje obroke s drugom djecom.

Iz Karlovačke županije još nisu odgovorili na upit. Slučaj je ranije komentirala i ministrica Blaženka Divjak. Rekla je da je dobro da se ravnateljica ispričala. 

Nema novca za prvašiće

"Naših 54-ero učenika uključeno je u projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva temeljem dostavljenih dokaza o korištenju doplatka za djecu. Zbog ograničenih sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt", dodala je ravnateljica. 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene