Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca prvog razreda OŠ Draganići gledala su kako ostali jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu. Očitovanje ravnateljice tražila je županija, a sve je komentirala i ministrica Divjak.


"Kći nam je kod kuće rekla da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu, nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći htjela je s njima podijeliti obrok, nisu joj dopustili", ispričala je portalu Radio Mrežnica majka učenice OŠ Draganići. 

Vezani članci Sabina Morosini Turčinović, psihologinja i stručnjakinja za vršnjačko nasilje Nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja: Psihologinja otkriva koje simptome mogu imati zlostavljana djeca Albina i Milana Ukrajinske djevojčice prvi put u hrvatskoj školi: ''Djeca mi pomažu, prevode mi na engleski''

"Ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koja imaju dugovanja", rekla je majka još za portal. 

Zbog četvero učenika prvog razreda koji su u ponedjeljak ostali gladni ravnateljicu je prijavila Karlovačkoj županiji, predstavniku Roma te pravobraniteljici za djecu.

Osnivač škole, Karlovačka županija, već je tražio očitovanje ravnateljice. Radio Mrežnica piše kako u očitovanju stoji da su roditelji te djece u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, no nisu je nijednom platili.

Rekla je i da je cijena obroka u školi pet kuna po danu te da škola za njih ne dobiva subvencije. "

"U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključena su 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda", rekla je ravnateljica.

Na kraju se ispričala. Rekla je da nisu bili sigurni koliko će se učenika vratiti nakon što je škola opet postala obvezna za niže razrede te da su morali mnogo toga obaviti. 

"Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali", rekla je ravnateljica. 

Ministrica: "Dobro je da se ravnateljica ispričala"

Sve je uoči sjednice Vlade komentirala i ministrica Blaženka Divjak

"Sve sam vidjela u medijima i odmah smo zatražili očitovanje škole. Primjereno je reagirala županija, dobro da se ravnateljica ispričala. Sva djeca moraju imati potporu, nitko u 21. stoljeću ne smije biti gladan", rekla je Divjak. 

  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju