Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetniku Marinoviću potvrđena devetogodišnja zabrana rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski odvjetnik Marko Marinović i u ponovljenom je postupku zbog odavanja službene tajne kažnjen s devet godina zabrane bavljenja odvjetništvom, potvrdio je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis.

Kao i u prvom postupku u srpnju prošle godine Disciplinska komisija HOK-a Marinovića je proglasila krivim za težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva i kaznila ga dosad najtežom kaznom zbog kršenja kodeksa odvjetničke etike.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Marku Marinoviću 9 godina zabrane rada

Nakon prve presude Marinović se žalio Višem disciplinskom sudu koji je zbog proceduralne pogreške slučaj vratio na početak.

Današnja Marinovićeva presuda stoga je ponovno prvostupanjska, pa ima pravo nove žalbe Višem disciplinskom sudu.

U slučaju da i to tijelo potvrdi kaznu preostaje mu žalba Vrhovnom sud i na kraju ustavna tužba.

Ukoliko presuda postane pravomoćna Marinoviću će se vrijeme izdržavanja kazne početi računati od studenog 2006. kada je suspendiran, prije nego što je protiv njega podignuta optužnica.

Kažnjeni odvjetnik nije bio na izricanju presude, niti je bio dostupan za izjavu.

Marinović je zastupao Anu Magaš koja mu je otkazala punomoć, nakon što je na ponovljenom suđenju, u rujnu 2006. za ubojstvo supruga nepravomoćno osuđena na osam godina zatvora. Marinović je potom davao izjave da njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju 'ne bi bilo povoljno'.

Te izjave objavljene su nakon napisa o njegovim navodno neopravdano visokim odvjetničkim uslugama zastupanja od gotovo pola milijuna kuna.

Slučaj Marka Marinovića utjecao je i na njegovu suprugu, bivšu SDP-ovu ministricu pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović koja se zbog skandala na nekoliko mjeseci povukla iz politike.

Za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva, za što se tereti Marinovića, mogao se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina. Najteža kazna u HOK-u do sada je iznosila osam godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene