Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za veterane

Poruka Vladi: 'Razriješite Kardova i Višnjića, dajte nove članove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za ratne veterane predložio je danas Vladi da razriješi predsjednika i člana Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata Krunu Kardova i Čedomira Višnjića i Saboru i umjesto njih predloži nove članove.

Za takav prijedlog, koji je zagovarao predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ), izjasnilo se pet članova Odbora, tri su bila suzdržana, jedan protiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Jedan od najvećih izumitelja u povijesti' Stručnjaci: Hrvatska nema promišljen odnos prema Tesli Slika nije dostupna Kritika 'Jedno se zna: Najgore je kod Srba u Hrvatskoj'

Bilo je i drugih prijedloga, no o njima se u konačnici nije glasovalo. SDP-ov Franko Vidović predlagao je tako da ministrica kulture 'povuče' Višnjića iz Upravnog vijeća, a da se Kardov i ravnatelj Centra Ante Nazor sastanu s Odborom, koji bi tek nakon tog razgovora donio odluku o predsjedniku Upravnog vijeća.

Odbor se nije očitovao ni o ideji braniteljskih udruga da umjesto Kardova i Višnjića u Upravno vijeće uđu akademik Franjo Šanjek i general Mladen Markač.

Ministarstvo kulture, koje je Kardova i Višnjića kandidiralo Vladi za Upravno vijeće, izvjestilo je o kriterijima temeljem kojih je to učinilo.

Novi su članovi Vijeća predloženi zbog isteka mandata, a dolaze iz reda istaknutih znanstvenika, te javnih i kulturnih djelatnika, rekao je zamjenik ministrice Berislav Šipuš. Prijedlozi Ministarstva, kaže, temeljili su se na činjenici da je Centar primarno znanstveno - istraživačka institucija osnovana radi prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumentacije i svih podataka vezanih uz Domovinski rati i upoznavanja javnosti s utvrđenim činjenicama.

Nađ: 'Nije točno da smo braniteljima uništili dostojanstvo'

Šipuš je Odboru pročitao biografije Kardova, Ivana Grujića, Filipa Hameršaka, Damira Agičića, Čedomira Višnjića, Nikice Barića i Davora Marijana.

Glavna odlika svih predloženih kandidata je usmjerenost na razvijanje međunarodne suradnje sa sličnim institucijama unutar Europe, nova istraživanja, te pristup različitim izvorima financiranja kako bi se smanjila ovisnost Centra od Ministarstva kulture kao jedinog izvora financiranja, naglasio je Šipuš.

Ministarstvo je izbjeglo ključni odgovor, primjetio je Miroslav Tuđman (HDZ) pitajući se postoji li politička volja da se stvore normalni uvjeti za rad Centra. Višnjićevo imenovanje je "sramota hrvatske države i Ministarstva kulture", poručio je Đakić navodeći da materijali koje je Odbor dobio jasno govore da je Višnjić bio "suradnik okupatora u cijelom vremenu okupacije", da je otkrivao položaje i brojnost Hrvatske vojske. Našao se, kaže, i njegov dnevnik pod drugim imenom u kojem opisuje "kako su patila njegova srpska braća na okupiranim područjima".

Vanjski član Odbora Ilija Vučemilović pita Ministarstvo čime argumentira tvrdnje da ne izjednačuje agresora i žrtvu, ako u instituciju poput Centra dovodi čovjeka "koji je dokazano surađivao s agresorom", a drugi sve radove objavio s udrugom Documenta, koja, rekao je, ima stav da je hrvatska država zločinačka, a branitelji zočinci.

"Nisam siguran da su ti ljudi tamo slučajno, unatrag tri godine radi se na tome da se Domovinski rat karakterizira kao 'ratno događanje", rekao je Vučemilović.

SDP-ov zastupnik Franko Vidović se s tim ne slaže, te upućuje na podatak da je Višnjić bio pomoćnik ministara kulture od 2004. do 2010., kada je HDZ, a ne Kukuriku koalicija bio vlast.

Ako je točno sve to o njemu, kako je, s obzirom na sigurnosnu provjeru, moguće da je Višnjić postao pomoćnik, jesu li službe pod vodstvom Tomislava Karamarka radile svoj posao kako treba, upitao je Vidović.

Možda je provjera i napravljena, odgovara Zvonko Milas (HDZ), koji podsjeća da Odboru nije bilo prihvatljivo imenovanje Kardova i Višnjića, te je osobno upozorio da je neprihvatljivo da kandidat umjesto životopisa šalje presliku osobne iskaznice. Suglasio se s Vidovićem da na Kardova ne treba "raditi hajku", te da Odbor treba čuti i njega i Nazora.

Odbor je na sjednici održanoj u listopadu zatražio od ravnatelja Centra Nazora da dostavi dokumente koje Centar ima o Višnjiću. Nazor je, naime, tada potvrdno odgovorio na Vučemilovićev upit je li točno da je Višnjić bio suradnik tzv. Republike Srpske Krajine, navodeći da o tome postoje i dokumenti.

Odbor je od ministra pravosuđa danas zatražio da mu čim prije odgovori što se događa s braniteljem iz Slavonskog Broda Matom Čandrlićem koji je uhićen u Bosanskom Brodu pod sumnjom silovanja, te da poduzme mjere da branitelj Veljko Marić, zbog bolesti, bude transferiran na odssluženje kazne u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene