Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rektorski zbor

"Odbor za etiku u znanosti treba razriješiti, slučaj Barišića okončan je prije pet godina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektorski zbor smatra kako je slučaj Pave Barišića okončan prije pet godina, a da je trenutno djelovanje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira", poručuju iz Rektorskog zbora.

Rektorski zbor Republike Hrvatske osvrnuo se na mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koje je ocijenilo da je Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, plagirao dijelove tuđih članaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sprema se prosvjed Fuchs odgovorio vrtićkim tetama iz udruge Sidro: "Otvoreno pismo poslano na krivu adresu" Slika nije dostupna PRIPREMITE SE NA VRIJEME Pogledajte kada će školarci u ovoj školskoj godini ići na praznike

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U svezi najnovijih događaja vezanih uz neobvezujuće Mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koje je donio na svojoj redovitoj 22. sjednici održanoj 21. prosinca 2016. godine, temeljem čl. 112. st. 4 i st. 7. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (KLASA: 030-02/l6-02/0042; URBROJ:355-0l-03-l 6-0042; Zagreb, 28. prosinca 2016.), Rektorski zbor Republike Hrvatske podsjeća na svoje Zaključke koje je jednoglasno donio na 2. i 3. sjednici u ak. god. 2016./2017. temeljem kojih je 5. prosinca 2016. godine(Klasa: 602-04/16-05/51; Urbroj: 380-230/071-16-1) Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru uputio Prijedlog za podnošenje prijedloga za razrješenje
Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te za donošenje odluke o objavljivanju poziva za predlaganje članova Odbora, a nakon čega je iz Ureda predsjednika Vlade RH poslan dopis na relevantne adrese na daljnje postupanje, a o čemu do danas nismo dobili povratnu informaciju.

Naime, Rektorski zbor RH je na svojoj 2. sjednici održanoj 4. studenog 2016.godine jednoglasno donio Zaključak kojim je podržao ocjene i stavove iznesene u Priopćenju Sveučilišta u Zagrebu od 31. listopada 2016. godine da se podnošenjem ustavne tužbe ospori proširenje ovlasti Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira, što je učinjeno Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa koje je Odbor za etiku donio na sjednici 15. lipnja 2015. Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju uveden je „hijerarhijski red postupanja“, prema kojem prvu razinu etičkih tijela predstavljaju fakultetska povjerenstva, drugu razinu sveučilišna, dok „završnu razinu“ predstavlja Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju,što je u protivnosti s ustavnim načelom autonomije sveučilišta. Prilikom donošenja ovakvog Zaključka, Rektorski zbor RH je imao u vidu zaključke, odnosno Mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, donesenog dana
17. ožujka 2011. godine (KLASA: 052-01/11-02/0005, URBROJ: 21S1 -190-00-1-11 -0001) kao i Mišljenje ad hoc etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu,donesenog 4. travnja 2012. godine (KLASA: 602-04/11-17/3, URBROJ: 380-004/093-11-16) u kojima su sve prijave odbačene kao neosnovane. Time je taj slučaj za sveučilišta okončan i nije bilo osnove za ponovljeno, odnosno dvostruko postupanje, posebice pet godina nakon okončanja slučaja od strane Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju.

Nadalje, Rektorski zbor Republike Hrvatske razmatrao je i na svojoj 3. sjednici održanoj u Mostaru 4. prosinca 2016. daljnju eskalaciju krize u djelovanju Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju. Dva člana Odbora koja su izabrana u Odbor na prijedlog Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. art. Enes Midžić i prof. dr. sc. Josip Baloban) podnijela su ostavku na članstvo u Odboru, dok je predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora.

Odbor, koji je tada ostao bez čelnika i koji je bez važne konstitutivne sastavnice članova s najvećega hrvatskoga sveučilišta bio bitno okrnjen u sastavu, izgubio je
vjerodostojnost i formalni legitimitet za daljnje djelovanje. Imajući u vidu sve navedeno, Rektorski zbor RH još je 5. prosinca 2016. godine (Klasa: 602-04/16-05/51 Urbroj: 380-230/071-16-1 Zagreb, 5. prosinca 2016.),predložio Vladi Republike Hrvatske da, u skladu s čl. 112., st. 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju podnese prijedlog Hrvatskome saboru za razrješenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u postojećem sastavu te da donese odluku o objavljivanju javnog poziva za predlaganje članova Odbora i time pokrene postupak imenovanja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u novom sastavu.

Rektorski zbor RH i nakon najnovijih događaja i dalje stoji pri svojim ranije donesenim Zaključcima da je ovaj slučaj u redovitom i legitimnom postupku okončan prije pet godina, a da je trenutno djelovanje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira", poručuju iz Rektorskog zbora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene