Umirovljenici bi zbog usklađivanja mirovina u rujnu trebali dobiti veću mirovinu. Prosječna će narasti za 60 kuna, najniža za 40. Provjerili smo što si za taj iznos mogu priuštiti.

Galerija


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u srijedu da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.

Vezani članci Umirovljenici u izborima - ilustracija - 1 Veliko biračko tijelo na koje će mnogi u kampanji ciljati živi jako loše: Provjerili smo što stranke nude umirovljenicima Što je država dala, država je i uzela - mirovine u krizi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi apsurd: Država povećava mirovine, ali umirovljenici neće od toga imati koristi

"Time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina i, između ostalog, polučujemo jedan od ciljeva mirovinske reforme kroz promjenu načina usklađenja", rekao je ministar Aladrović uoči užeg kabineta Vlade.

Prosječna mirovina narast će za 60 kuna, a oni s najnižom mirovinom dobit će 40 kuna više. Za taj novac mogu kupiti šest štruca kruha, šest litara mlijeka, pola kilograma kave, pet litara ulja, četiri kilograma nektarina (ako su na akciji), otprilike kilogram sira ili jeftinije salame. Da ne bi bilo zabune, ne mogu kupiti sve to nego nešto od toga.

Mogu si priuštiti 10 litara nekog najjeftinijeg soka, jedan srednji deterdžent za rublje, otprilike jedno pile ili 2-3 kutije keksa, ovisno o cijeni.

Osim hrane, umirovljenici s najnižom mirovinom s tih 40 kuna moći će si priuštiti jedan odlazak u kino, možda jednu predstavu uz umirovljenički popust.

Tim novcem moći će platiti nešto više od pola police dopunskog osiguranja, a dio će vjerojatno potrošiti na lijekove. Za razliku od drugih, umirovljenici koji često jedva spajaju kraj s krajem, režije uvijek plate među prvima.