Agrokor od ponedjeljka posluje kao Fortenova grupa. U vlasništvu je šarolikog društva.

Galerija


Vlasnik sada bivšeg koncerna Agrokor bio je Ivica Todorić, dok su vlasnici nove kompanije šaroliko društvo. Najveći dio, više od 39 posto pripada ruskoj banci Sberbank, još sedam i pol posto također ruskoj banci VTB.

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nalaz od 500 stranica: Završeno vještačenje u slučaju Agrokor Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja

Nakon ruskih banaka tu su razni vlasnici obveznica koje predvodi američki investicijski fond Knighthead s više od 29 posto. Slijede domaće financijske institucije s više od 15 posto, a među njima prednjače Zagrebačka banka i Erste banka.

Nešto manje od 5 posto Fortenove u vlasništvu je raznih domaćih dobavljača. Uz to, domaće tvrtke s pojedinačno najvećim udjelom u kompaniiji su Adris grupa i Frank s više od 1 posto, zatim Saponija i Sokol Marić s nula cijelih šest posto.

Slično je i s novim sustavom vođenja tvrtke. Dok je gazda u Agrokoru bio isključivo vlasnik Ivica Todorić, Fortenova grupu vodit će upravni odbor od devet članova. Pet članova odbora na neki je način povezano s ruskim vlasnicima. Po jednog člana pripisuje se utjecaju američkog fonda Knighthead i dobavljačima.

Tu su još predstavnik radnika te uz njega još i aktualni Vladin povjerenik Fabris Peruško, koji će kao glavni operativac sjediti u upravnom odboru.

Gazda među gazdama, odnosno predsjednik tog upravnog odbora, bit će Maksim Poletajev, donedavno drugi čovjek ruskog Sberbanka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Andrija Jarak o istrazi u aferi Agrokor: "Tri su kraka, a ključ je u financijskom nalazu iz inozemstva"