Fortenova grupa danas je počela s radom, čime je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora, odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije koja se prije dvije godine našla pred stečajem zbog nemogućnosti podmirivanja obveza.

Galerija +0 Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr)

Primjenom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. travnja 2017. godine otvoren postupak izvanredne uprave. Tijekom postupka stabilizirano je i poboljšano poslovanje svih kompanija u sustavu, kao i dobavljača te poslovnih partnera.

Vezani članci Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Samo milijun eura: Slovenski sud drastično smanjio kaznu Agrokoru Slika nije dostupna Fortenova: "Slovenija je neutemeljeno otuđila Agrokorove dionice Mercatora"

Po uspješnom zaključenju pregovora vjerovnika, postignuta je nagodba koja je u listopadu 2018. godine postala pravomoćna te je s današnjim danom, 1. travnja 2019. godine, poslovna cjelina s Agrokora transferirana na Fortenova grupu. Tijekom ovog vikenda u operativnim kompanijama grupe Agrokor uspješno je proveden niz izuzetno zahtjevnih operacija, zahvaljujući kojima od danas sve te kompanije nesmetano posluju, neke od njih pod novim imenima, u sastavu i vlasništvu nove grupe.

Danas je nova krovna kompanija Fortenova grupa na tržištu zaživjela i s novim vizualnim identitetom, a ispred sjedišta dosadašnjeg sad već bivšeg Agrokora uklonjena je zastava te podignuta nova, stoji u priopćenju iz Fortenova grupe.

Fortenova grupa sastavljena od više od stotinu i pedeset velikih i malih kompanija.

"Naša je odgovornost u cijelom procesu izvanredne uprave bila iznimno velika, pa tako i u ovoj posljednjoj fazi implementacije nagodbe i prijenosa imovine sa stare na novu kompaniju. Doista smo ponosni što smo zahtjevnu transformaciju kompanije u cijelosti proveli bez problema i zastoja u poslovanju, sukladno dogovoru vjerovnika. Nagodbom su redizajnirani kapitalna struktura i korporativno upravljanje, a postavljen je i drukčiji upravljački model, pa Fortenova grupa ima mnogo zdravije pretpostavke za uspješno poslovanje i rast nego kompanija nad kojom je morao biti otvoren postupak izvanredne uprave. Kao i svako poslovanje u tržišnim uvjetima, i naše će se suočavati s izazovima, no svi zajedno imamo dovoljno znanja i iskustva da se s njima nosimo", komentirao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i uskoro član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

"Novim imenom i licem Fortenova grupe pokazujemo kako izgleda moderna kompanija koja danas započinje svoj tržišni ciklus. Promjena koju smo prošli u procesu izvanredne uprave radikalna je i donijet će novoj kompaniji brojne pozitivne rezultate. Trudit ćemo se upravljati poslovanjem tako da budemo lider svih pozitivnih trendova, ali na dugoročno održiv i društveno prihvatljiv način", rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora i uskoro zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Fortenova grupe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju