Agrokor je otišao u prošlost, a od ponedjeljka je s radom započela Fortenova grupa koja je preuzela poslovanje Agrokor grupe. Agrokor prate afere i uhićenja, a do kuda je došla istraga u tom slučaju, otkriva reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Galerija


"20.05.2019. istječe rok od godine i pol dana za završetak istrage u aferi Agrokor", podsjeća reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Todorić ima novu poruku za premijera: "Ovo je kraj. Plenković će se vrlo brzo morati suočiti s činjenicama" Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) "Nije problem što Todorić bježi od novinara, već što bježi pred hrvatskim pravosuđem"

"Taj rok je dva puta produljen po šest mjeseci. Nakon toga tužiteljstvo mora podignuti optužnicu u roku od 60 dana i s tom optužnicom doći na optužno vijeće.

Do sada je ispitano 80-ak svjedoka. Neka ispitivanja još traju. Podsjećamo, država je za ovu istragu odobrila dodatnih 5 milijuna kuna, po prvi puta u povijesti.

Novac je namijenjen za financijske vještake i stručnjake. Ključ svega trebao bi biti financijski nalaz koji se radi u inozemstvu i on bi trebao pokazati kojim prihodima, bilancama i brojkama je baratao Ivica Todorić.

Tri su kraka istrage. Poslovanje Agrokora, poslovanje i uloga Nexus fonda i ova zadnja istraga je sumnja da je Todorić, zajedno sa dvoje suradnika prebacio novac na off-shore tvrtku. Spominje se iznos od 1,250.000 eura. Navodno pravo potpisa imaju dvije osobe.

Što se tiče mjenica, tamo se vode izvidi, to još uvijek nije u fazi istrage. Ivica Todorić sumnjiči se za štetu od 1,6 milijardi kuna i to zajedno sa svojim sinovima i visokopozicioniranim managerima u Agrokoru.

Glavni fokus istrage je na isplati dividende. Istražitelji tvrde da je Todorić godinama falsificirao poslovne knjige, prikazivao lažnu dobit i na račun toga sebi isplaćivao dividende i to u iznosu 720 milijuna kuna na račun svoje tvrtke u Nizozemskoj.

Za to vrijeme, mi čekamo hoće li se nakon 18 mjeseci podignuti optužnica i što će se na kraju događati u najvećoj gospodarskoj aferi u Hrvatskoj", podsjetio je Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Milin tata potvrdio za DNEVNIK.hr: "Pristali smo na ponudu bolnice! Hvala svima, ali kuću smo već prodali"