Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftinije telefoniranje

Od 1. srpnja radikalni pad cijena roaminga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kojim će doći do znatnog pojeftinjenja telefonskih poziva u tzv. roamingu od 1. srpnja.

Predloženim izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama, koji se danas našao na dnevnom redu sjednice Vlade, uz ostalo se uvode niže cijene usluga u elektroničkim komunikacijama, odnosno mobilnoj telefoniji temeljem primjene Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Repozicioniranje u SDP-u Zmajlović: Svi oni koji koriste tešku situaciju ne žele dobro ni SDP-u ni državi Slika nije dostupna Količina se u 2013. smanjila Zmajlović: Hrvatska neće morati plaćati penale za biorazgradivi otpad

To bi sniženje cijena, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić, išlo u dvije faze, od 1. srpnja ove godine i istog datuma 2014. godine i te bi cijene trebale biti višestruko niže.

>> Pogledajte koje nas prednosti čekaju u EU

Kao primjere naveo je da će telefonski pozivi koji su se do sada naplaćivali po cijeni od 6 do 11 kuna, od 1. srpnja ove godine stajati 1,82 kune, a od sredine iduće godine 1,44 kune, dok će npr. kratke tekstualne poruke (SMS), čija je cijena danas od 1,6 do 3,2 kune, pasti na 0,67 kuna 1. srpnja ove godine, a 0,45 kuna drugoj polovici 2014. godine.

Izmjene Zakona o PDV-u

Vlada je donijela i izmjene Zakona o PDV-u. Snižavanje stope ovog poreza na dnevni tisak koji objavljuje uglavnom autorske novinarske tekstove na 5 posto, a stopa od 10 posto za ostale novine, za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine, neke su od novosti iz prijedloga novog zakona o PDV-u kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine, odlučeno je da se PDV za dnevni tisak snizi na 5 posto, ali samo za opći informativni tisak koji sadrži najmanje 25.000 riječi autorskih novinarskih tekstova.

Za ostale dnevne novine stopa PDV-a bila bi 10 posto, a takvu bi sniženu stopu imali i časopisi za kulturu i umjetnost, kao i ulaznice za koncerte. Sniženu stopu PDV-a od 10 posto imale bi i usluge pružanja smještaja u plovnim objektima, odnosno u nautičkom turizmu.

Linić je kazao i kako je ovim zakonskim prijedlogom, na traženje obrtnika, određeno da do 31. prosinca 2014. godine obrtnici PDV plaćaju prema naplaćenim, a od 1. siječnja 2015. godine prema izdanim računima.

Novi prijedlog Zakona o zaštiti okoliša

Vlada je danas prihvatila i niz zakonskih prijedloga koji se odnose na usklađivanje domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, poput zakona o zaštiti okoliša, kojim se, prema riječima resornog ministra Mihaela Zmajlovića, uz ostalo, pojednostavljuje i skraćuje procedura ishođenja okolišne dozvole te podiže kvaliteta studija utjecaja na okoliš.

Sve mjere iz ovog zakonskog prijedloga, kazao je Zmajlović, imaju za cilj olakšati poziciju investitora, a time i poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj, uz poštivanje načela zaštite okoliša i održivog razvoja.

S EU pravnom stečevinom usklađuju se i zakoni o građevnim proizvodima, zaštiti tržišnog natjecanja, Hrvatskom registru brodova, kao i zakoni o poreznom savjetništvu i deviznom poslovanju.

Posljednja dva zakonska prijedloga predviđaju da će se ulaskom u EU, osim 29 postojećih hrvatskih poreznih savjetnika, tim uslugama moći baviti i savjetnici iz ostalih zemalja članica EU, a određuje se i obveza prijave Carinskoj upravi prenošenje preko granice iznosa višeg od 10.000 eura.

S dnevnog reda današnje sjednice Vlade povučen je prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini Ine, a bez detaljnijih objašnjenja premijer Zoran Milanović samo je kazao da je prijedlog povučen na traženje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka radi dodatnih konzultacija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene