Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema carina, jeftiniji razgovori, hrana...

Pogledajte koje nas prednosti čekaju u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su u nedjelju na referendumu birači većinom Europskoj uniji rekli DA, sada očekuju i konkretne rezultate. No, do promjena u našim životima proći će još neko vrijeme.

Izabrali smo biti jedna od europskih zvijezda. No, promjene ne idu preko noći. U bankama za sada ostaje po starom. Većina građana opterećena je kreditima. Ulaskom u Europskom uniju vesele se manjim kamatama. No, one još neko vrijeme ostaju iste.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

'One će ostati podređene cijeni domaćih izvora, odnosno kamatama na depozite i trenutačno teškoj situaciji u gospodarstvu koja onda povećava i trošak rizika i stavlja određen pritisak ili smanjuje manevarski prostor za smanjivanje kamatnih stopa', objasnio je Alen Kovač iz Erste banke.

>> Pusić: Hrvatske i europske mjere za rješavanje krize se poklapaju

Na granicama će nas i dalje pozdravljati policijski službenici. Slobodno kretanje ili takozvani Schengen ne stupa na snagu i ovisi o našoj prilagodbi novim uvjetima što može potrajati godinama.

'Što se tiče hrvatskih državljana, oni će moći prelaziti prema nama susjednoj Sloveniji i dalje s jednim od dokumenata, bilo osobna iskaznica ili putovnica, što imaju uz sebe uz puno jednostavniji i brži način kontrole', kazao je Gilio Toić Sintić, iz granične policije Slovenija.

Ali zato odmah postajemo dio Carinske unije pa će kupnja u inozemstvu lakše ići. Uvoz primjerice automobila iz Njemačke neće se dodatno cariniti. Kao nacija volimo mobitele. U Europskoj uniji ćemo sigurno i više. Roaming će biti jeftiniji pa ćemo s inozemstvom moći dulje pričati.

Cijena roaminga s dosadašnjih sedam do 12 kuna past će ispod dvije kune i to s prvim danom članstva 2013. 'Moj bratić živi u Njemačkoj, teta u Švicarskoj pa ću s njima razgovarati', rekao je jedan građanin.

Tu su i naši domaći proizvodi. Autohtonost nam nitko neće oduzeti, a oni europski koje volimo sada će nam biti dostupniji i vjerojatno jeftiniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene