Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su u nedjelju na referendumu birači većinom Europskoj uniji rekli DA, sada očekuju i konkretne rezultate. No, do promjena u našim životima proći će još neko vrijeme.


Izabrali smo biti jedna od europskih zvijezda. No, promjene ne idu preko noći. U bankama za sada ostaje po starom. Većina građana opterećena je kreditima. Ulaskom u Europskom uniju vesele se manjim kamatama. No, one još neko vrijeme ostaju iste.

Vezani članci Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi" Oriana Ivković Novomet iz GONG-a GONG: Hrvatski sabor jedini je parlament u EU-u koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik. ''Imamo pravo znati''

'One će ostati podređene cijeni domaćih izvora, odnosno kamatama na depozite i trenutačno teškoj situaciji u gospodarstvu koja onda povećava i trošak rizika i stavlja određen pritisak ili smanjuje manevarski prostor za smanjivanje kamatnih stopa', objasnio je Alen Kovač iz Erste banke.

>> Pusić: Hrvatske i europske mjere za rješavanje krize se poklapaju

Na granicama će nas i dalje pozdravljati policijski službenici. Slobodno kretanje ili takozvani Schengen ne stupa na snagu i ovisi o našoj prilagodbi novim uvjetima što može potrajati godinama.

'Što se tiče hrvatskih državljana, oni će moći prelaziti prema nama susjednoj Sloveniji i dalje s jednim od dokumenata, bilo osobna iskaznica ili putovnica, što imaju uz sebe uz puno jednostavniji i brži način kontrole', kazao je Gilio Toić Sintić, iz granične policije Slovenija.

Ali zato odmah postajemo dio Carinske unije pa će kupnja u inozemstvu lakše ići. Uvoz primjerice automobila iz Njemačke neće se dodatno cariniti. Kao nacija volimo mobitele. U Europskoj uniji ćemo sigurno i više. Roaming će biti jeftiniji pa ćemo s inozemstvom moći dulje pričati.

Cijena roaminga s dosadašnjih sedam do 12 kuna past će ispod dvije kune i to s prvim danom članstva 2013. 'Moj bratić živi u Njemačkoj, teta u Švicarskoj pa ću s njima razgovarati', rekao je jedan građanin.

Tu su i naši domaći proizvodi. Autohtonost nam nitko neće oduzeti, a oni europski koje volimo sada će nam biti dostupniji i vjerojatno jeftiniji.