Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3200 eura po kvadratu

Što kažu građevinari na paprene cijene obnove WC-a u Ministarstvu zdravstva? "To su jako visoke cifre, uvijek se može jeftinije napraviti"

Aktualno Galerija WC-i u Ministarstvu zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva Foto: Ministarstvo zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva Foto: Ministarstvo zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva Foto: Ministarstvo zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva WC-i u Ministarstvu zdravstva Foto: Ministarstvo zdravstva +0 WC-i u Ministarstvu zdravstva Galerija 1/5 >>
Ministarstvo zdravstva će na obnovu osam sanitarnih čvorova potrošiti 2 milijuna i 300 tisuća kuna. Za jednog građevinara, to je - previše. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk je o tome razgovarala s građevinarom Ilijom Šolom.

Ministarstvo zdravstva obnovit će osam sanitarnih čvorova. Pokušavaju ih obnoviti već 5 godina, ali se nitko od izvođača radova na natječaj ne javlja. Pa su digli cijenu radova na 2,3 milijuna kuna - još uvijek se nitko ne javlja. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk je provjerila što o tome kažu građevinari. 

Od svih WC-a kojima treba obnova, polovica nije u funkciji. Iz Ministarstva kažu kako su imali problema s poplavama. Zato su umivaonici obloženi vrećama, kako voda ne bi curila ispod u poslovne prostore.

Pročitajte i ovo Riječki HNK (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kazalište Ivana pl. Zajca U budućoj prijestolnici kulture WC-i u HNK-u i dalje ne rade: "Sve ovdje vapi za obnovom"

Ako se nitko ne javi, iz Ministarstva kažu da će opet dizati cijenu radova. "Pa da, imate i zaključak Vlade da se mogu aneksirati ugovori koji su sklopljeni zbog povećanja cijena materijala, znači da, dignut ćemo", rekao je ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu ministarstva zdravstva Gordan Žanić.

Uvjeravaju kako će manji dio otići na kozmetičke promjene ili četke za wc. "Ono što je najveći postotak u toj nabavi su građevinski radovi, ono što stvarno i košta, a ovo je sve promijenjivo i vjerujte - četke za 700 kuna sigurno neće biti nabavljene", dodao je.

Što kažu građevinari?

Kada je riječ o javnoj nabavi, građevinar Ilija Šola iz iskustva govori da se treba držati opreme koja je u natječajnoj dokumentaciji. "Ako je navedeno u projektu da ne mora biti taj proizvođač koji je u projektu, ali mora biti ta kvaliteta, vraćamo se opet na cijenovno isti proizvod", rekao je Šola.

WC-i su veliki ukupno 96 četvornih metara - dakle obnova po kvadratu 3200 eura. Za građevinara Šolu - previše. "To su jako visoke cifre i iznosi, uvijek se može puno jeftinije napraviti, ali je problem javne nabave koja diktira cijenu. Ako se nitko ne javi za milijun kuna, vi morate dizati cijenu da bi se netko javio", rekao je.

Najveći WC ima oko 20 kvadrata. A najmanji ima - tuš. I on će se obnoviti. Na pitanje o tome koja je potreba tuša u ministarstvu, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Žanić nije znao odgovoriti. "Ne znam ni gdje ide taj tuš iskreno. Očito WC ima tuš, i sad ga se mijenja. Ja WC s tušem moram priznati nisam vidio", rekao je.

Za obnavljanje WC-a može se prijaviti do 25. kolovoza, kada završi natječaj znat će se i konačna cijena radova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene