Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ ZAHVATA

"Zlatni" WC-i u Ministarstvu zdravstva: Obnova njih devet koštat će oko 2,3 milijuna kuna, nakon kritika oglasili se iz Ministarstva

Aktualno Galerija Ministarstvo zdravstva Ministarstvo zdravstva Foto: DNEVNIK.hr WC u Hrvatskoj - 5 WC u Hrvatskoj - 5 Foto: DNEVNIK.hr WC u Hrvatskoj - 4 WC u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr WC u Hrvatskoj - 3 WC u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 WC u Hrvatskoj - 2 Galerija 1/6 >>
Ministarstvo zdravstva procjenjuje da će ih obnova 9 WC-a stajati više od 2 milijuna kuna. Kažu kako je zgrada stara, a dodatno ju je oštetio potres. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Kada su u pitanju milijunski WC-i, u Hrvatskoj s tim imamo iskustva. Gradili su se od Zagreba do Dubrovnika. Reporterka Srna Bijuk je u prilogu za Dnevnik Nove TV istražila povijest skupih WC-a u Hrvatskoj. 

U Ministarstvu zdravstva planiraju obnoviti 9 sanitarnih čvorova jer su kažu u lošem stanju. Treba obnoviti zidove, dodati nove sanitarne elemente i instalacije. Riječ je ukupno o površini od 115 kvadratnih metara, i koštat će ih 2 milijuna i 300 tisuća kuna.

Iz Ministarstva kažu zgrada je stara 42 godine, a sanitarne čvorove dodatno je oštetio potres. "Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja", poručili su iz ministarstva.

Pročitajte i ovo Gradilište u Zagrebu - 2 Umjesto obnove dokumentacija Zagreb neobnovljen uz nekoliko iznimki: "Mi smo to riješili iz svog džepa"

Hrvati su posebno osjetljivi na cijene WC-a. "Pa ako imaju novaca onda neka obnavljaju", rekao je Marijan iz Zagreba. "Samo sve to mi plaćamo", rekao je Gabrijel. I ovo nije prvi put da su WC-i bili skupi. Na primjer, milijun i pol kuna plaćena su dva javna WC-a na okretištu u Dubcu i jedan u Dubravi. Plaćeni su 2008. za vrijeme Milana Bandića.

280 tisuća kuna stajao je i jedan zagrebački WC, koji je 2019. obnovljen, ali ostali su zidovi od stakla. I u Dubrovniku su vrijedni javni WC-i - jedan pod zidinama koštao je milijun kuna. Planira se i novi luksuzni sanitarni čvor unutar povijesne jezgre, koji bi trebao imati čak i edukativni sadržaj o dubrovačkom vodovodu.

Posebnu su pozornost privukli 2011. privukli WC-i na odmorištu Mosor vrijedni tri milijuna kuna. Točna cijena obnove WC-a u ministarstvu još se ne zna, ponude se primaju do 25. kolovoza.

Što kažu iz Ministarstva?

Iz Ministarstva zdravstva poslali su i službeno priopćenje o cijelom slučaju. "Ministarstvo zdravstva nalazi se u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove. Isti su dodatno oštećeni u potresu 2020. godine, te je veći dio sanitarnih čvorova u Ministarstvu neispravan, odnosno izvan upotrebe. Također je u razdoblju od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode iz sanitarnih čvorova, što je prouzročilo poplave i dodatnu materijalu štetu u poslovnim prostorima ispod Ministarstva i u zgradi Ministarstva", napisali su.

"Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo. Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova izrađen je 2017. godine od strane vanjske tvrtke i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u postojeće i buduće stanje prostora i cjelokupan obuhvat investicije. Istim se ne traži oprema koja je navedena u dijelu C - GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA, budući da je opis tražene opreme detaljno naveden u Troškovniku, pod stavkama B4. SANITARNI UREĐAJI I OPREMA".

"Predmet nabave opisan je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, članku 205., odnosno na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način koji osigurava usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je javni naručitelj postavio. Dana 14. srpnja 2022. Ministarstvo zdravstva je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavilo Nacrt Dokumentacije o nabavi obnove sanitarnih čvorova na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima trajalo je do 26. srpnja 2022., a Ministarstvo zdravstva kao naručitelj tijekom prethodnog savjetovanja nije zaprimilo prijedloge i zahtjeve gospodarskih subjekata za izmjenom bilo kojeg dijela objavljene Dokumentacije", stoji u priopćenju.

"Također, sukladno istom članku Zakona o javnoj nabavi Ministarstvo je opis predmeta nabave nadopunilo Projektom rekonstrukcije sanitarnih čvorova kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u obuhvat investicije. Primjerci Sanitarne opreme i uređaja (WC školjka, pisoar, umivaonik i sl.), koji se nalaze u Projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova, u dijelu C - GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA su samo ogledni primjerci. Napominjemo da se u Troškovniku, kako smo gore već naveli, nalazi vrsta, kvaliteta i količina predmeta nabave, kao i detaljni opisi tražene opreme. Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja", napisali su.
 

Pozornost su 2011. privukli i WC-i na odmorištu Mosor vrijedni 3 milijuna kuna. Točna cijena WC-a u ministarstvu još se ne zna - ponude izvođača radova primaju se do 25. kolovoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene