Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li bilo pritisaka?

Iz Kraša demantiraju navode u novim objavljenim mailovima te poručuju: ''Sve je čisto''

Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Pixell)
Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Ante Ramljak i Marica Vidaković (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Objavljeni su novi mailovi vezani uz Agrokor iz kojih proizlazi da se pogodovalo nekim dobavljačima na način da su uspjeli naplatiti dug koji drugi nisu mogli. No, iz Kraša to demantiraju i tvrde daje sve bilo čisto.

Novi mailovi koje je objavio portal Index sugeriraju kako su neki dobavljači Agrokora bili u povlaštenom položaju te da su uspjeli stari dug, koji im je Ivica Todorić "platio" u mjenicama, prebaciti u granični i na taj se način spasiti od otpisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dug ulazi u restrukturiranje? Ramljak s bankarima i dobavljačima: Tko će platiti 5 milijardi kuna mjenica? Slika nije dostupna SPORNA IZJAVA DOBAVLJAČA Trgovci burno reagirali: ''Trebamo li možda prestati plaćati kupljenu robu?''

"Dio povlaštenih dobavljača uspjelo je teret mjenica prebaciti na Agrokor, što nije svima pošlo za rukom. Oni su natjerali Agrokor da natrag uzme mjenice kojima ih je platio Todorić. Njihova potraživanja tada su razvrstana u granični dug - sigurni gubitak oni su tako pretvorili u sigurni dobitak", piše Index koji je objavio mailove Agrokorove direktorice u kojima se navodi da je prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković radila pritisak na izvanrednu upravu i povjerenika Antu Ramljaka da Kraš dobije bolji tretman te da se uspjela izboriti da se Kraševe mjenice vrate Agrokoru.  

"Marica Vidaković iz Kraša rekla je da će napraviti eksploziju na televiziji", sadržaj je maila koji je članovima tzv. Borg grupe poslala direktorica Agrokorova sektora riznice.

Stari dug Agrokora je onaj koji je dospio do 10. travnja i za njegovo plaćanje je trebala odluka vjerovničkog vijeća, a plaćao se iz novog kredita Agrokora, dok je granični dug onaj koji je fakturiran prije 10. travnja, a na naplatu je došao poslije 10. travnja.

Portal navodi i da su još neke tvrtke osim Kraša vratile mjenice Agrokoru.

Iz Kraša su sve ovo demantirali, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Danas objavljene insinuacije o navodnom pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema nimalo istine. Osim toga potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo "povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebacili na Agrokor“.

Prvo je potrebno razjasniti da je ovdje riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge, što je bila uobičajena poslovna praksa između Konzuma i njegovih brojnih dobavljača.

Drugo, granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Konzum je kao dio regularne poslovne prakse izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje po fakturama za isporučenu robu i ako te fakture imaju rok plaćanja nakon 10. travnja i nisu plaćene, one su po definiciji granični dug.

Treće, nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je prema službenoj odluci/stavu stručnih službi i pravnika Konzuma definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica (Konzumu), ali da vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. I to je vrijedilo za sve dobavljače koji su imali mjenice kao jamstvo plaćanja u mjenicama s izdanim fakturama prije 10.4.2017., a dospijeće nakon 10.4.2017.

Četvrto, spomenutim mjenicama niti jedan dobavljač nije plaćen, već su mjenice izdane kao jamstvo plaćanja isporučene robe, stoga je neistinita teza da je mjenicama Todorić plaćao dobavljače kao i da su dobavljači 'natjerali' Izvanrednu upravu da mjenice uzme natrag.

I peto, potpuna je neistina da su potraživanja dobavljača tada razvrstana u granični dug – jer su ta potraživanja po definiciji zakona i prema tumačenju stručnih službi i pravnika već bila granični dug.

Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća već je u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od Izvanredne uprave da objavi sve tablice s isplatama dobavljača kako bi se postupak učinio potpuno transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni. Tada to više ne bi bio predmet medijskih špekulacija niti temelj za neargumentirane konstrukcije i jalove pokušaje diskreditiranja pojedinih dionika u procesu donošenja nagodbe", poručuju iz Kraša.

Izvanredna uprava: Ovo su konstrukcije u kojima nema istine

O najnovijim mailovima oglasila se i Izvanredna uprava Agrokora.

"Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine. Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine.

Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug. Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima. Sva plaćanja starog i tzv. graničnog duga bila su u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju "dokazati" dijelovima komunikacije odnosno izvacima iz e-mailova.

Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno.

Također, izvanredna uprava je obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane. Agrokor nema centralni izvještajni sustav, podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju se nažalost ručno i zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena. Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama", stoji u priopćenju Agrokora.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene