Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAZNENA PRIJAVA

Kako su namještali javnu nabavu? Objavljeni detalji uhićenja u Varaždinu: Pod povećalom i bivši ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša

Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) iStock / Getty Images Plus
Aktualno Galerija Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus +0 Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Galerija 1/3 >>
Objavljeni su detalji jučerašnjih uhićenja u Varaždinu. Uhićeno je troje ljudi zbog sumnje u primanje i davanje mita. Povodom jučerašnje akcije oglasio se Ured europskog tužitelja i MUP. Opisali su za što terete uhićene u Varaždinu. Ured će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojica osumnjičenika.

U sklopu akcije europskog tužiteljstva i policije u kojoj su u Varaždinu uhićena trojica osumnjičenih zbog primanja i davanja mita u četvrtak je pretraženo i zagrebačko sjedište Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako se doznaje tamo je pod povećalom Siniša Kukić, bivši ravnatelj Fonda koji je u svibnju razriješen dužnosti na osobni zahtjev. I njemu je u četvrtak pretražena kuća. 

U Varaždinu su u četvrtak prijepodne uhićeni predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić, bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić, koji je na čelu varaždinske komunalne tvrtke bio za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Sumnja se da je trojac primao i davao mito za dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročišćavača otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 23,7 milijuna eura.

U petak prijepodne oglasio se Ured europskog javnog tužitelja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primali i davali mito. Sve tri osumnjičene osobe uhićene su jučer (14. srpnja 2022.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Postoji sumnja da su se trojica osumnjičenika u razdoblju od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili da će prvookrivljeniku biti dodijeljen posao na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu. Dogovorili su da će drugookrivljenik i trećeokrivljenik, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da prvookrivljenik dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu. Vrijednost projekta UPOV prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura), a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Novčana nagrada za drugookrivljenika bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta UPOV. Nagrada za trećeokrivljenika je pak dogovorena na način da tvrtka prvookrivljenika angažira jednu od tvrtki trećeokrivljenika kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta UPOV, u vrijednosti od 72 809 100,00 kuna (9 690 962 eura) (bez PDV-a).

Kako bi dogovoreno proveli u djelo, postoji sumnja da je tvrtku trećeokrivljenika prvo angažirala tvrtka u kojoj je drugookrivljenik bio direktor. Radilo se o izradi glavnih projekata i ishođenju građevinske dozvole za projekt UPOV. Kako je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave je trećeokrivljenik, u ime svojega društva, ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti. Slijedom toga je, odlukom drugookrivljenika, ponuda njegovoga društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije za projekt UPOV, društvo trećeokrivljenika je izradilo Glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt prethodno izrađen od strane provookrivljenika. Štoviše, trećeokrivljenik je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za izgradnju projekta UPOV biti izvođena posebnom metodom za koju je specijalizirano upravo društvo prvookrivljenika.

Na taj je način osigurano da društvo prvookrivljenika može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Slijedom toga je u postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda trgovačkog društva provookrivljenika u iznosu od 262 373 562,50 kuna (35 milijuna eura) odabrana kao najpovoljnija, dok je prvookrivljenik, sukladno ranijem dogovoru, kao podizvođača za izvođenje radova angažirao jedno društvo trećeokrivljenika.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojica osumnjičenika", kažu iz Ureda europskog tužitelja.

Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

O svemu se u petak prijepodne oglasilo i Ravnateljstvo policije. 

Osumnjičeni dvojac dogovorio je posao javne nabave i angažirao drugog osumnjičenog kako bi napravio potrebnu dokumentaciju. Cijelu ponudu su cjenovno prilagodili. 

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti: 

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom 58-godišnjaka i jednim 64-godišnjakom, sve hrvatski državljani s varaždinskog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita radi namještanja postupka javne nabave koji se odnosio na projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. procijenjene vrijednosti nabave 178.000.000,00 kuna", naveli su u priopćenju. 

"Utvrđena je sumnja da je 58-godišnjak, za trgovačko društvo za projektiranje i graditeljstvo u kojem je osnivač i odgovorna osoba, dogovorio s drugim 58-godišnjakom kao tadašnjim direktorom dioničkog društva za opskrbu vodom i odvodnju otpadnih voda, dodjelu radova u postupku javne nabave za odabir izvođača radova, a za novčanu naknadu neutvrđenog postotka ukupne vrijednosti navedenog projekta.

Kako bi navedeno realizirali, za pripremu Dokumentacije o nabavi na način da trgovačkom društvu 58-godišnjaka osigura prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima, angažiran je 64-godišnjak kao voditelj poslovanja u dvije konzultantske i inženjering tvrtke s područja Varaždina.

Istovremeno je sa 64-godišnjakom dogovorena nagrada – angažiranje njegovog trgovačkog društva kao podizvođača radova u istom projektu. U cilju realizacije navedenog dogovora osumnjičenici su od svibnja do listopada 2021. godine poduzimali daljnje radnje u vidu:

  • iniciranja postupka javne nabave,
  • podnošenja cjenovno prilagođene ponude kako bi osigurali dodjelu nabave usluga upravo tom trgovačkom društvu,
  • upućivanja pozivnog natječaja za nabavu usluga izrade Dokumentacije o nabavi unaprijed određenim trgovačkim društvima kako bi ponuda društva 64-godišnjaka bila najpovoljnija i odabrana,
  • kreiranja Dokumentacije o nabavi kojom se osigurala prednost trgovačkom društvu 58-godišnjaka i trgovačkom društvu 64-godišnjaka kao podizvođaču,
  • izrade glavnog projekta – i njegova implementacija u Dokumentaciju o nabavi- u kojem je definiran način i metoda izvođenja građevinskih radova za koju je specijalizirano upravo društvo 58-godišnjaka i koje za te radove može ponuditi najpovoljniju cijenu i tako ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima,
  • manipulacije prijedlozima za izmjenu dokumentacije u fazi javnog savjetovanja koja prethodi javnom nadmetanju, a kako bi prikrili vlastite uloge u osiguranju prednosti trgovačkom društvu 58-godišnjaka i potom u konačnici osigurali izmjenu Dokumentacije o nabavi na način da se prilagodi mogućnostima njegovog trgovačkog društva i društva 64-godšnjaka kao podizvođača,
  • manipulacije daljnjim postupkom javnog nadmetanja sve u cilju stavljanja u privilegirani položaj trgovačko društvo 58-godišnjaka u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika akcija Nakon uhićenja u Varaždinu pretražen i Fond za zaštitu okoliša: Policija izuzela dokumentaciju i druge dokaze

Nakon podnošenja ponuda svih zainteresiranih subjekata, u konačnici je odabrana ponuda trgovačkog društva 58-godšnjaka, koje je zaključilo sporazum o ustupanju pojedinih radova s trgovačkim društvom 64-godišnjaka kao podizvođačem.

Međutim, ovo kriminalističko istraživanje spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima uhićenjem spomenutih osumnjičenika te je utvrđena sumnja da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita.

Tijekom dana su, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila tijekom kojih je pronađena poslovna dokumentacija te je oduzeto više komada tehničke opreme.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj", naveli su u priopćenju. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene