Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelj Maškarin tužit će riječki KBC

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Maškarin tužit će KBC Rijeka ako bolnica ne pristane na nagodbu jer smatra da je zbog liječničke pogreške njihov sin Miroslav tijekom rutinske operacije slijepog crijeva izgubio nogu, najavila je to danas odvjetnica Ingrid Barić, koja će u privatnoj tužbi, ako do nje u konačnici ipak dođe, pravno zastupati obitelji s Raba.


Kako je istaknula odvjetnica Barić, Miroslavovi roditelji bili su u ponedjeljak poprilično iznenađeni i nezadovoljni mišljenjem Povjerenstva Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zadravstva prema kojem u liječenju Miroslava Maškarina nije počinjena liječnička greška. 
Odvjetnica Ingrid Barić istaknula je da mišljenje Povjerenstva ponavlja pogreške iz mišljenja internog povjerenstva KBC-a te tvrdi da je ono nepotpuno i nejasno, a u nekim dijelovima još i šturije od prvog.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

- I ovaj put navodi se da je za vrijeme operacije došlo do komplikacije opisane u literaturi, odnosno do mehaničke ozljede prednje stijenke trbušne aorte, ali nitko ne odgovara na ključno pitanje: što je dovelo do mehaničke ozljede. U oba mišljenja potpuno je zanemaren ljudski faktor koji je glavni čimbenik u ovom slučaju - ističe I. Barić, koja je ogorčena i činjenicom da je za mišljenje Povjerenstva doznala od novinara, a ne službenim putem.

- Na sastancima koje smo imali s odgovornim ljudima u KBC-u uvjeravali su nas da nećemo više iz tiska saznavati nove informacije, već da će nas obavijestiti službenim putem - rekla je Barić.

Ono što posebno smeta je skrivanje struke iza stručnih medicinskih izraza i pozivanje na literaturu.

- Je li po pravilima struke da mladi dečko uslijed rutinske operacije ostane bez obje noge? Lijeva je amputirana, a desna će, prema riječima kirurga, zapravo biti kao štaka, bez prave funkcionalnosti - ističe Barić te dodaje da će se početkom sljedećeg tjedna susresti i s predsjednikom Upravnog vijeća riječkog KBC-a Darkom Milinovićem.

Osim toga, policiji će dostaviti i neke od informacija koje su dosad prikupili, a mogle bi biti važne istražiteljima. Nakon okončanja Miroslavova liječenja KBC-u će ponuditi nagodbu, a ako ona ne uspije, pokretat će tužbu. Nije upitno da će KBC materijalno odgovarati za posljedice liječenja mladog Rabljanina, što je, uostalom, nekoliko puta ponovio i sam ravnatelj Haller.

Miroslavov otac Ivica nije bio pretjerano iznenađen ili razočaran mišljenjem Povjerenstva jer smatra da kolege uvijek štite jedni druge. - Možete to zvati komplikacija ili greška, ali činjenice su jasne i očite. Miroslav je išao na operaciju slijepog crijeva, a sada je njegovo stanje takvo kakvo jest. Ja nisam liječnik i stručnjak u tom području, ali za mene je to ipak greška - istaknuo je Ivica Maškarin.

Inače, Miroslavovo zdravstveno stanje trenutačno je stabilno, a najviše problema proteklih je dana prouzročila povišena temperatura izazvana upalom pluća. Osim toga, najviše se pažnje poklanja njegovu psihičkom stanju. - Sada je malo bolje volje u odnosu na prošli tjedan. Pokušavamo se u razgovoru ne osvrtati na prošlost te se okrećemo budućnosti - zaključuje Miroslavov otac. O slučaju Maškarin još traje policijska istraga, a konačni stav znat će se tek nakon dovršetka liječenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene