Obljetnica osnutka HRZ-a i PZO-a (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Obljetnica osnutka HRZ-a i PZO-a (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Potreban nam je multifunkcionalni avion koji će imati nekoliko sposobnosti, novi sustav obrazovanja i infrastrukturu, što zahtijeva nova tehnologija", kazao je novi zapovjednik Mato Mikić.


Prigodnom svečanošću u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u utorak je obilježena 26. obljetnica utemeljenja i djelovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), pri čemu je istaknut njegov ogroman doprinos u obrani zemlje, očuvanju suvereniteta i mirnodopskim zadaćama, a obavljena je i primopredaja dužnosti njegova zapovjednika koju je preuzeo brigadni general Mato Mikić.

Vezani članci General Ante Gotovina, predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u Kninu Govori za 21. stoljeće: I predsjednik i premijer u Kninu pokazali kakvu retoriku trebaju njegovati današnji državnici Ministar Tomo Medved u Rijeci Medved: "Drago mi je što će u Kninu biti cijela Vlada, to je snažna poruka"

Novi zapovjednik HRZ PZO-a brigadni general Mato Mikić, koji od 1. siječnja iduće godine stupa na dužnost, poručio je kako ta grana Oružanih snaga raspolaže stručnim i iskusnim kadrom koji je u stanju odgovoriti na sve postavljene zadaće te će nastojati zadržati i podići razinu borbene sposobnosti.

Rekao je kako je Hrvatskoj potreban višenamjenski borbeni zrakoplov 4. generacije, zapadne proizvodnje, što je u suglasju s NATO-ovim dokumentima, zahtjevima i ciljanim sposobnostima. "Potreban nam je multifunkcionalni avion koji će imati nekoliko sposobnosti, novi sustav obrazovanja i infrastrukturu, što zahtijeva nova tehnologija." Ocijenio je kako je vrlo realno očekivati da novonabavljeni borbeni zrakoplovi 2020. godine prelete hrvatskim nebom i napomenuo kako je već u tijeku proces pripreme osoblja da bi se prihvatio tako zahtjevan zrakoplov.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik premijera Damir Krstičević istaknuo je kako postupak nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova ulazi u samu završnicu, o čemu je odluka odgađana petnaestak godina i do sada je odrađen velik posao. Izrazio je nadu da će na 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja 2020. godine na hrvatskom nebu vidjeti prelet novonabavljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Posebno je naglasio ulogu protupožarne eksadrile koja je tijekom protekle godine, gaseći požare u zemlji i inozemstvu, spasila mnoge živote i imovinu, te medicinske i transportne letove helikopterima, zadaću nadzora hrvatskog zračnog prostora. Osvrnuo se i na osposobljavanje posada na helikopterima Kiowa Warrior kojima je borbena spremnost HRZ-a podignuta na još višu razinu, sudjelovanje u mirovnim misijama na Kosovu i Afganistanu. Također je podsjetio na međunarodne uspjehe akroskupine Krila Oluje. Pozvao je mlade ljude koji žele izazove da postanu vojni piloti.

Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov čestitajući na obljetnici posebno je zahvalio svima koji su u Domovinskom ratu pridonijeli obrani zemlje i stvaranju HRZ-a i PZO-a praktički ni iz čega.

Podsjetio je na veliku požrtvovnost i hrabrost pilota koji su u tome sudjelovali, a posebno onima u samim začecima, kao i onih koji su preletima zrakoplovima iz bivše JNA omogućili jačanje HRZ-a koje je u Bljesku i Oluji dosegnulo vrhunac sposobnosti. HRZ se razvijao u skladu s mogućnostima, školujući i obučavajući pilote te održavajući zrakoplovnu tehniku.

Također je rekao kako će nabavom novog višenamjenskog zrakoplova pridonijeti još kvalitetnijem ispunjenju postavljenih zadaća te čestitao novom zapovjedniku na preuzimanju dužnosti pred kojim je modernizacija i razvoj sposobnosti HRZ-a i PZO-a.

Dosadašnji zapovjednik HRZ-a i PZO-a general bojnik Miroslav Kovač zahvalio je hrvatskom vrhovništvu na odluci o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova koje će pridonijeti jačanju njegove borbene komponente, ostvarenje budućih zadaća i stjecanje novih sposobnosti. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklom mandatu, posebice uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, vraćenu sposobnost koja je, kako je rekao, davno izgubljena, još nakon Domovinskog rata, a njome će se moći pružiti potpora NATO-u bilo gdje u svijetu.

Na svečanosti su pročitane odluke o imenovanjima, promaknućima, nagradama i priznanjima najzaslužnijim istaknutim pripadnicima HRZ-a i PZO-a.

U prigodi Dana HRZ i PZO i 26. obljetnice, Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH promaknula je 17 časnika HRZ-a i PZO-a. (Hina)