U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas je obilježena 26. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH.

Galerija


Proslava je protekla u znaku promocije i promaknuća novih zapovjednika, ali i nabave novih borbenih aviona. Kojim će avionima država zamijeniti MIG-ove, ministar obrane Damir Krstičević nije otkrio, ali je pozvao sve zainteresirane da se prijave i postanu piloti.

Vezani članci Srušio se vojni avion u mjestu Biljane Donje, poginule dvije osobe - 3 Objavljeni identiteti vojnika poginulih u padu vojnog školskog zrakoplova kod Zadra Viceadmiral Robert Hranj preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga - 5 Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga: "Možemo angažirati 2500 vojnika i pomoći policiji kad MUP to zatraži"

Čestitavši pripadnicima HRZ i PZO-a na svim dosadašnjim uspjesima, na velikom zalaganju i predanosti pilotskom pozivu te ujedno i na primopredaji dužnosti zapovjednika, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je, kako je istaknuo, po mnogočemu jedinstveno.

"Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo iz ničega, u poljoprivredne i školske avione smo sami ugrađivali oružne sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema Domovini", rekao je  Šundov.

Ministar obrane Damir Krstičević  podsjetio kako ova godina bila iznimno zahtjevna za HRZ i PZO.

"Ove smo godine napravili veliki pomak, pokrenuli smo proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, primili smo ponude za novi avion, napravili njihovu validaciju i evaluaciju i sada smo pred odlukom koja je odgađana petnaestak godina", rekao je ministar Krstičević.

Ministarstvo obrane objavilo je promotivni spot u kojem poziva buduće vojne pilote da "ostvare svoje snove" i "lete s najboljima".