Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihi ubojica vida

Provjerite imate li ove simptome, mogli bi biti opasni za vaše zdravlje

Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Glaukom, tihi ubojica vida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Više od 50 tisuća osoba u Hrvatskoj boluje od glaukoma, visokog očnog tlaka. Provjerite koja su četiri simptoma koja ukazuju na glaukom.

Dva naraštaja obitelji Peloza boluju od tihog ubojice vida - glaukoma. Starijoj je kćeri dijagnosticiran još u djetinjstvu. ''Doktorica joj je pipala očne jabučice, bile su joj tvrde i rekla je: 'Gospođo, Vaša kći ima glaukom'', isprčala je Blaženka Peloza iz Vele Mune.

Pročitajte i ovo PR Inovativna metoda liječenja Nova inovativna metoda liječenja bolesti i ozljeda rožnice Klinike Svjetlost Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV) Ispred svog vremena Hrvatski liječnici još jednom korak ispred svih: Prvi u svijetu obavili revolucionarnu operaciju oka tehnologijom koju su sami izumili

Na pregled je tako krenula cijela obitelj pa je za bolest saznao i otac Boris. S glaukomom se, kaže, uspješno nosi. ''Svaku večer kapljem po jednu kapljicu u svako oko, rekli su mi da za osam mjeseci dođem na kontrolu'', kaže Boris Peoloza.

Na kontrolu je zbog jakih bolova, ne sluteći ništa opasno, otišla i Anka Sinčić iz Lovrana. ''Imala sam strašne glavobolje, neviđene glavobolje i normalno bila sam svugdje i ovdje su ustanovili da imam glaukom, ali nažalost glaukom zatvorenog kuta'', rekla je Sinčić.

Kako bi na vrijeme prepoznali opasnost od bolesti koja inače nastupa tiho i bez upozorenja, brojni su Riječani besplatno izmjerili očni tlak. Kao i 5 milijuna ljudi u svijetu koji izgube vid zbog posljedica ove bolesti. Kritična skupina su osobe starije od 40 godina, a povišen očni tlak jedan je od glavnih ''krivaca" za ovu kroničnu bolest.

''Mjerenjem tlaka nastojimo pomoći pacijentima ako imaju povišeni tlak da ih dalje uputimo na obradu i preglede'', kaže dr. Ivana Valković-Antić, oftalmolog. I na taj način sačuvaju jedan od najvažnijih osjetila - vid.

Simptomi koji ukazuju na glaukom:

1. Pritisak u očima - Povremena bol i osjećaj pritiska u očima te glavobolje iznad očiju i obrva su često znakovi povišenog očnog tlaka.

2. Efekt duginih boja - Glaukom često uzrokuje efekt duginih boja ili probleme s noćnim vidom i zamagljen vid oko svijetlih točaka.

3. Promjene u vidnom polju - Ako primijetite problem s perifernim vidom svakako posjetite liječnika.

4. Tvrde jabučice - Ako se radi o glaukomu, jabučice mogu biti tvrde i bolne. Crvenilo oka, proširena zjenica, jaka glavobolja i mučnom s povraćanjem, također mogu ukazivati na glaukom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene