Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi zakon

Šef prometnih policajaca ima poruku za vozače romobila: "U početku se ne moraju bojati..."

Aktualno Galerija Josip Mataija - 2 Josip Mataija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Mataija - 1 Josip Mataija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan Petra Buljan Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila u prometu - 1 Nova pravila u prometu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nova pravila u prometu - 2 Galerija 1/5 >>
Novi zakon na snagu stupa u jeku turističke sezone, u vikendu u kojem bismo mogli imati i najveću smjenu gostiju! Kako će, i na koga najviše, utjecati nove stavke, saznala je novinarka Petra Buljan.

Na snagu stupa novi Zakon o prometu, i to se događa na samom vrhuncu turističke sezone. Iz Lučkog se za Dnevnik Nove TV javila novinarka Petra Buljan, s najnovijim informacijama o tome na koga će novi Zakon utjecati, ali i koje promjene donosi. 

Na hrvatskim prometnicama vidljivo je da turistička sezona radi punom parom. "Sada je promet prema moru, ali i s mora pojačan, osjeti se da je onaj udarni vikend. Policija će ovaj vikend vršiti nadzor nad svim prometnicama", rekla je Buljan.

O novom Zakonu o prometu razgovarala je s gostom Josipom Mataijom, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Rekao je kako su se u zakon naprosto morale uvesti nove definicije vozača i vozila. "Možda romobilistima smeta jer su naviknuli voziti gdje god žele, ali morat će se pridržavati novih prometnih pravila", rekao je Mataija.

Žalili su se jer, po njihovim riječima, nemaju odgovarajuću infrastrukturu. "Mi smo morali regulirati tu kategoriju vozila, i radit ćemo kontrole kao i do sad, u sklopu naših redovnih aktivnosti. Ljudi se ne trebaju bojati u početku, zato i postoji "institut upozorenja", ali moraju poštivati nova pravila", rekao je Mataija.

Pročitajte i ovo Irena Belamarić, HAK - 2 turistička sezona cvjeta Krkljanac na svim cestama, zatvorena dionica prema granici: "Ogromna je gužva..."

Zakonski je bilo problematično regulirati i poluautomatizirana vozila. "Nailazili smo na određene probleme u postupanju. Imali smo situacije kada vozači u tim poluautomatiziranim vozilima ne sjede za upravljačem, a mi ih nismo imali načina kazniti", rekao je Mataija.

Takvo ponašanje je dopušteno samo u automatiziranim vozilima. "Dakle, samo ako je automatizirano vozilo, vozač ne mora sjediti za upravljačem. Od sada će i vozači poluautomatiziranih vozila morati sjediti za upravljačem", objasnio je Mataija.

Možda komična stavka, ali svejedno nužna, bila je uključivanje i jahača u novom Zakonu o prometu. "Neće oni raditi gužvu, međutim problem se događa u nekim situacijama baš zbog toga što oni uopće nisu bili prepoznati u zakonu. Sada jesu, propisali smo minimalne zakonske odredbe - jahati ne smije osoba mlađa od 16 godina, moraju biti što bliže desnoj strani i u koloni biti jedan iza drugoga. Bitno je propisati osnovna pravila, čisto da budu prepoznati u zakonu", rekao je Mataija o novom Zakonu o prometu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene