Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sustavni problem?

Tko je ukrao tonu luka u Međimurju? Mještani lopovima namjestili zamku, policija tapka u mraku: "Svake godine nestaje, ali ovo je previše"

Aktualno Galerija Krađa luka - 1 Krađa luka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krađa luka - 2 Krađa luka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krađa luka - 3 Krađa luka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krađa povrća - 3 Krađa povrća - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Krađa povrća - 2 Galerija 1/9 >>
Nepoznati kradljivci ukrali su tonu luka u Međimurju. Lokalno stanovništvo ima svoje sumnje, policija dokaze nema. Novinarka Barbara Golja istražila je tko i kako krade ljetinu.

Za sada nepoznati kradljivci su ukrali tonu luka preko noći i odvezli se kombijem u Međimurju. Oštećeni OPG-ovac kaže da su Romi već jednom probušili gume na njegovim čavlima. Policija za to tko je lopov dokaze nema, niti žele govoriti o nacionalnoj pripadnosti.

Novinarka Barbara Golja bila je u Međimurju kako bi provjerila tko i kako krade ljetinu.

Tko je taj koji je napao nasad luka gospodina Tihomira Kamenića u Međimurju? On ima sumnje, ali ne zna što napraviti.

"Svake godine nestaje, ali ovo je sad previše. Ne znam što ću napraviti, možda ćemo odustati - ne znam. Mislim da su Romi u pitanju, jer je naselje blizu i od kad je odoran teren, onda je počelo nestajati", rekao je Kamenić.

Nestaje i po varaždinskoj županiji. Policija u Međimurju kaže da pojačano obilazi nasade. "Kad se počinitelj udalji već nekakvih 200 metara, vrlo je teško dokazati da određeni ukradeni predmet potiče s određenog polja - u ovom slučaju luk. Luk je luk, i vi da taj kombi zaustavite kilometar dalje, teško možete dokazati da je baš taj luk s toga polja", rekao je Krešimir Jurčević, načelnik PP Čakovec.

Pročitajte i ovo Ribarski brod koća marke calafuria Ukrao ribarski brod i napravio štetu od 330 tisuća kuna: Završio iza rešetaka

Pročitajte i ovo Ukradena oprema HGSS-a teška krađa FOTO Opljačkao HGSS-ovce: Policija pronašla besramnog lopova i vratila opremu

Predstavnici romske manjine kažu da potiču svoju nacionalnu manjinu da zasade svoje vrtove. "Pa evo potičemo ih na način da, ako oni već imaju posjed, da na to zemljište onda zasade neku od poljoprivrednih kultura", rekao je Elvis Kralj, predstavnik Roma u Međimurskoj županiji.

No, resocijalizacija sustavno ne postoji. Županija traži pomoć države. "Mještani koji žive u blizini romskih naselja svakodnevno su izloženi paljenju smeća, rafalnoj paljbi, glasnoj muzici, zastrašivanju na ulici, ulascima u dvorišta, u kuće, krađama, sitne krađama, znate i sami - popratili ste sve te događaje", rekla je Maja Odrčić Mikulić iz Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava.

I u svim tim događajima našli samo - pojedine Rome koji rade štetu. Jer bolje ne znaju. A pravu štetu Romima i onima oko njih čini i država i lokalna vlast i predstavnici Roma. Jer bolje ne znaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene