Ruska policija, ilustracija (Foto: AFP)
Ruska policija, ilustracija (Foto: AFP)

Istraživački novinar koji je pisao o ruskim plaćenicima u Siriji smrtno je stradao nakon što je "pao s balkona svojega stana", izvijestili su u ponedjeljak istražitelji, objasnivši da nisu otkrili neobične elemente povezane s njegovom smrću.


Maksim Borodin podlegao je u nedjelju ozljedama u bolnici u Ekaterinburgu u koju je hitno prevezen, pišu ruske novinske agencije.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Izrael usred noći bombardirao Siriju: Tri osobe ranjene, navodno ima i mrtvih Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane

Radio je za list Novi dan i nedavno je otkrio slučaj ruskih plaćenika u Siriji, zaposlenika privatne vojne udruge koja djeluje pod nazivom "Grupa Wagner". Redovito je pisao i o korupciji te o organiziranom kriminalu.

"Nema razloga otvarati kriminalističku istragu. Razmatramo nekoliko verzija slučaja, među kojima je i nesreća. Zasad nema nikakvih znakova koji bi upućivali na to da je riječ o zločinu", kazalo je u ponedjeljak lokalno Povjerenstvo za istragu agenciji TASS, odbivši komentirati slučaj za francusku novinsku agenciju AFP.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Desir smatra da je smrt Maksima Borodina "iznimno zabrinjavajuća".

"Pozivam vlasti da provedu temeljitu i brzu istragu", tvitao je u ponedjeljak Desir.

Od pada SSSR-a brojni su ruski novinari ubijeni ili su pretučeni, no naručitelji takvih zločina rijetko su privedeni.

Po podacima Povjerenstva za zaštitu novinara, nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, od 1992. godine u Rusiji je ubijeno 58 novinara. (Hina)