Hrvatski bi poslodavci radnike uskoro mogli tražiti u Iranu i Indiji jer ih, tvrde poslodavci, u Hrvatskoj i susjednim zemljama nema dovoljno. Nedostatak radne snage prvi će osjetiti građani Vrgorca, gdje je počela berba jagoda.

Galerija +0 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Krenula je berba, a s njom i pitanje o radnoj snazi potrebnoj da se nabere 600 tona vrgoračkih jagoda. Naime, proizvođači se ne mogu osloniti ni na berače iz Bosne i Hercegovine.

Vezani članci Ilustracija Pogledajte tko još uvijek živi u Hrvatskoj: Objavljeni su konačni rezultati Popisa 2021. Učenici - 2 Sve praznije učionice diljem Hrvatske: "Upisali smo samo jedno dijete u prvi razred"

"Tamo je situacija još dramatičnija i ljudi kažu da su cijele familije iselile. Tako da u jeku berbe očekujemo velike probleme", rekao je Slobodan Dropulić iz Udruge jagodara.

Osim radnika, na farmu ne žele ni veterinari.

"Tri godine tražimo veterinara. Nitko se ne javlja na natječaje pošto je u Irskoj, Njemačkoj, Austriji plaća trostruko veća. Mi ne možemo konkurirati vanjskom tržištu", rekao je uzgajivač junadi Darko Celovec.

Poljoprivreda nije jedini sektor kojemu nedostaje radnika. Naime, isti problem muči građevinu, turizam, promet. Vlada je ove godine odobrila kvote za 65 tisuća dozvola za uvoz radne snage, a do sad ih je iskorišteno nešto manje od 20 tisuća. Do dozvola je lako doći, ali ne i do radnika.

"Sporije se ispunjava kvota jer na tradicionalnim tržištima za Hrvatsku nema raspoložive radne snage koja, kao i Hrvati, odlazi u druge zemlje", rekla je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Zbog toga će poslodavci po radnike morati u zemlje poput Irana i Indije.

"Razgovarali smo s Iranom i Indijom kako bismo vidjeli ima li prostor za pronalaženje radne snage i prve povratne informacije su ohrabrujuće", rekla je Kosanović.

Međutim, nije ohrabrujuće što je na Zavodu za zapošljavanje više od 130 tisuća nezaposlenih koji, očito, ne odgovaraju potrebama domaćeg tržišta rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju