Kako se kampanja bliži vrhuncu, rastu i sindikalni zahtjevi. Izborna godina često rezultira povećanjem plaća.

Galerija


Nakon učitelja, s premijerom žele razgovarati i policijaci, a sve je glasnije nezadovoljstvo aktualnim sindikalnim čelnicima.

Vezani članci Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati u obrazovanju odbili zahtjev Vlade da odustanu od povećanja plaća: "Uvođenje nastave je suludo" Čelnici sindikalnih središnjica Sindikalci traže dodatne mjere za najugroženije radnike: ''Mjere najviše pogoduju poduzetnicima''

Tek je potpisao socijalni mir s jednima, a sada razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem traže i manji sindikati policije. Nezadovoljni radom reprezentativnih sindikata.

"Imamo problem s ministrom koji ignorira svih ovih godina postojeće sindikate i razgovara sa samo tri reprezentativna sindikata u državnoj službi", kaže Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Premijer ne misli da postoji problem u komunikaciji.

"Ministar Božinović razgovara s predstavnicima sindikata policije, njih ima čitav niz“, kaže premijer Andrej Plenković.

"Ono što mi radimo da nađemo aranžman koji će, kao što smo govorili u kontekstu koji je iza nas, unaprijediti materijalan status hrvatske policije".

Za bolji status učitelji su se borili i na društvenim mrežama. Njihov rad nije se svidio Vilimu Ribiću koji ih je nazvao ruljom s društvenih mreža.

A na društvenim mrežama okuplja se 15-ak tisuća ljudi. I pokazuje kako izgleda borba za prava u smjeni generacija. Jer istraživanja pokazuju da broj sindikalnih članova pada.

"U 21. stoljeću su nam dostupne druge stvari pa sam se ja umrežila s ljudima. Nas brinu zapravo problemi u struci, nismo toliko da brinemo o materijalnoj strani kao sindikati", kaže Antea Rukavina iz Udruge Nastavnici.org.

Preko društvenih mreža mobilizirale su se i medicinske sestre. Prije dva mjeseca napunile su Markov trg, također nezadovoljne radom većih sindikata.

"Apsurdno je da smo država u kojoj su vodstvo sindikata i Vlada zadovoljni s pregovorima, a radnici štrajkaju na ulicama", kaže Ivana Radić, viša medicinska sestra.

Društvene mreže okupile su i nezadovoljne učenike. Pa je tako ovaj vikend u nastajanju još jedan sindikat - u kojem će prava tražiti - maturanti koji će svoje stavove artikulirati početkom novog školskog tjedna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr