Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika ušteda

U SRPNJU NOVI VAL SMANJENJA NAMETA 'To nije dovoljno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi val smanjenja kreće od kraja srpnja. Poduzeća će manje plaćati 9 nameta od kojih ušteda više od 300 milijuna kuna.

Nova radna mjesta, ulaganja u nove strojeve, nove proizvode i veće plaće, sve to najavljuju poduzetnici ako Vlada smanji stotine parafiskalnih nameta. Novi val smanjenja kreće od kraja srpnja.  Poduzeća će manje plaćati 9 nameta od kojih ušteda više od 300 milijuna kuna. Poduzetnici poručuju kako to nije dovoljno te da ima ih još stotine skrivenih.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

Iako izrađuje proizvode od kože u jednoj od najneprofitabilnijih grana gospodarstva, Miljenko mora plaćati namet za turizam.

Dobra vijest za Hrvate: Smanjenja prava više nema!

'S turizmom baš nemamo neke veze,a turizam je naša osnovna grana tako da ima se od kud plaćati turistička zajednica. Naknade za šume, pa mislim to je po meni porez na zrak', rekao je Miljenko Vuk, proizvođač kožne galanterije.

Do kraja godine Vlada će smanjiti vodni doprinos, ali i članarinu turističkoj zajednici, naknadu za uporabu javnih cesta, spomeničku rentu te još pet nameta. Smanjivanje ukupno 9 nameta poduzetnicima će osloboditi još 330 milijuna kuna, a najavljuje se i još jedno smanjenje.

'U idućoj godini 2016. dodatnih 300 milijuna tako da bi ukupna ušteda poduzetništva na parafiskalnim nametima bila gotovo miljardu kuna od ukupno negdje procjenjenih 6 i pol milijardi kuna nameta', rekao je potpredsjednik vlade Branko Grčić.

Smanjuje se i jedan sanitarni namet za prehrambenu industriju. Stratešku granu koja zapošljava oko 40 tisuća ljudi, a koja zbog nameta gubi utrku s tvrtkama iz drugih zemalja koje te namete nemaju.

'Veliki dio nameta je generiran ne samo od centralne države nego i jedinica lokalne samouprave i bitno je da taj veći dio njih ne prođe ispod radara', kazala je Milka Kosanović iz Hrvatska udruge poslodavaca.

Procjena parafiskalnih nameta nije konačna pa se još točno ni ne zna koliko ih je zaista.

'Sto tih stinih malih poreza koje mi ni ne znamo da postoje u nekakvim računim nekakvim stavkama. Oni opterećuju gospodarstvo. Ajmo već jednom znati da je to pet-deset poreza koje plaćamo i mi ćemo ih plaćati redovito', rekao je Miljenko Vuk.

Smanjite još nameta, poručuju proizvođači, i uložit ćemo taj novac u nove strojeve, proizvode, radnike ili veće plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene