Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila dozvole bez suglasnosti konzervatora

Aktualno Galerija Cavtat - 1 Cavtat - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cavtat - 2 Cavtat - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cavtat - 3 Cavtat - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cavtat - 4 Cavtat - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Cavtat - 5 Galerija 1/6 >>
Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila je dozvole bez ikakvih konzervatorskih uvjeta. Kako je to moguće, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Cavtat je zaštićena kulturno-povijesna cjelina Republike Hrvatske. Međutim, tamošnju rivu krenulo se raditi bez ikakvih konzervatorskih uvjeta. Dozvole je izdala Dubrovačko neretvanska županija, a župan Nikola Dobroslavić kaže da je Županija morala obnoviti rivu.

Posebni uvjeti 2007. godine od konzervatora nisu poslani, a 2022. krenuli su radovi na rivi - 15 godina nitko ništa nije pitao. Međutim, novo vodstvo Konzervatorskog odjela osporava projekt i traži zaustavljanje radova, što je, ako se pita ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, delikatna stvar.

''Mi smo, među ostalim, osim što smo dužni štititi spomenike, dužni štititi i proračun. Ne smijemo se nikada dovesti u situaciju da se ako smo propustili za neki projekt izdati sve dokumente koje smo bili dužni, služba izlaže riziku, odnosno državni proračun izlaže riziku ako netko nešto pokrene, načelno sada govorim.''

Načelno govoreći, to bi značilo ovo - dogodio se propust, ali neka ljudi rade kako nas ne bi tužili.

Investitor Lučka uprava tvrdi da su otišli na kraju u Zagreb na sastanak u Ministarstvo, dobili uvjete i nastavili radove. ''Mi smo proveli arheološko istraživanje, arheološki nadzor nakon početka radova na traženje Ministarstva kulture'', kaže Niko Butigan iz Lučke uprave.

Pročitajte i ovo Sigurnosne provjere - 2 Turudić - Povjerljivo Sigurnosne provjere na testu: Je li problem u obavještajnim službama ili naručiteljima?

No konzervatori su i u listopadu bili na terenu i utvrdili da je zbog radova došlo do oštećenja kulturnog dobra - pukotina na franjevačkom samostanu. Investitor tvrdi da su angažirali vještaka i da nisu oni krivi.

U posljednjih nekoliko godina konzervatori su preispitivali i valjanost svih dozvola za projekt jer prema dokumentu iz 2012. Ured Županije utvrdio je da je lokacijska dozvola istekla. No, župan kaže da ne zna koji je to dokument: ''Ja kažem da je uredna lokacijska, produljena lokacijska i građevinska dozvola.''

Na pitanje kako je onda moguće da u dokumentu stoji da je lokacijska dozvola istekla, odvraća da to treba zatražiti pisanim putem, što je Dnevnik Nove TV i učinio. No, odgovor nije dobio, baš kao od Ministarstva kulture i medija zatražena dodatna pojašnjenja na ovu temu.

Riva je skoro gotova – s dozvolama, uvjetima ili bez njih. Posao vrijedan nešto više od pet milijuna eura je odrađen.

Pročitajte i ovo Lipa i radosti "Lipa" i "radost" postali su trend Ozbiljna situacija postala inspiracija za šale: "Ima nekakve duhovitosti u svakodnevici koja je poprilično mračna"

Dubrovački Konzervatorski odjel svakako je jedan od najopterećenijih odjela u Hrvatskoj, čega je svjesna i resorna ministrica, ali njoj je najveći problem u ovom Odjelu je suradljivost s investitorima i lokalnim vlastima.

No, dugi niz godina dubrovački Konzervatorski odjel bio je i te kako suradljiv i susretljiv s investitorima pa su se uvjeti i odobrenja dijelila mimo svih pravila struke.

Detalje oko ministričina kadroviranja u Dubrovniku, odnosno tko se sve i kako promijenio na čelnom mjestu lokalnih konzervatora, na kojemu je trenutačno Davor Trupković, koji se spominje i kao jedan od aktera afere vezane uz zagrebački Geodetski fakultet, pogledajte u prilogu i javljanju reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene