Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzervatorski ured

Još jedna afera na jugu: Premješten jer je radio - dobro? "Kome je smetao, to će vrijeme pokazati"

Aktualno Galerija Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 1 Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 2 Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 3 Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 4 Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zaštita kulturnog dobra u Dubrovniku, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Konzervatorski odjel u Dubrovniku trese još jedna afera - ministrica je razriješila pročelnika, a konkretni razlozi nisu navedeni. Je li pročelnik radio loše ili je smijenjen jer je radio dobro? Kako se čuva dubrovačka kulturna baština? Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Na svakom koraku u UNESCO-ovoj zaštićenoj baštini nešto se radi, a konzervatorski odjel u Dubrovniku ostao je bez pročelnika. Dužnosti ga je razriješila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. "Zbog potrebe bolje organizacije rada u Konzervatorskom odjelu", objasnila je.

Premješten je na drugo radno mjesto - a što mu se to točno zamjera?
"Vezano za određena postupanja, bez obzira na upozorenja bilo je određenih problema u postupanju, ali to je redoviti način rada gdje je nama u cilju usuglašavati postupanja svih konzervatorskih odjela", rekla je ministrica.

Iz izjave ostaje potpuno nejasno što je to pročelnik ''krivo radio'' . Mijenjat će ga pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom.

Sada već bivši pročelnik Antun Baće nije htio pred kamere. Poručio je kako je sve radio po zakonu i pravilima struke. Neslužbeno - kao razlog smjene spominje se loša komunikacija s jedinicama lokalne samouprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena krim istraga Muke po baušteli: Poslovođa teško ozlijeđenom radniku za šutnju dao novac i ponudio posao, policija ga pritvorila

Potvrda je toj tezi i izjava dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića: "Trebali bismo suglasje između konzervatorskog odjela i lokalne zajednice jer ono što lokalna zajednica radi jest unaprjeđenje kvalitete života."

Sve to događa se tri godine nakon velike afere u ovom odjelu kada je smijenjena pročelnica zbog postupanja mimo pravila struke, uništavanja kulturnog dobra i izdavanja dozvola bez uvjeta. Postupak je i dalje na službeničkom sudu.

Konzervatori su tu da rade po zakonu i i pravilima struke, a ne da popuštaju pred željama investitora, građana, načelnika, gradonačelnika. Jasna je u kritici i bivša pročelnica za graditeljstvo i zaštitu okoliša Branka Martinović Vuković.

"U ovom trenutku kada se počelo pravilno raditi mislim da možete shvatiti da sam iznenađena i ogorčena. Ja sam osobno zabrinuta za stanje u prostoru jer je sada u procesu izrada izmjena GUP-a."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSVRT MINISTARSTVA KULTURE Obuljen Koržinek najavila planove za sljedeću godinu: "U zadnjoj smo fazi razgovora..."

Dubrovačka oporba oštro kritizira ministarstvo.

"Kome je smetao, to će vrijeme pokazati, očito je pritisak na dubrovačku kulturnu baštinu toliko jak da ministarstvo nema drugog izlaza nego da ukloni nekoga tko je dobro radio i popusti pred nekim izazovima koji nam slijede", poručio je Ivan Viđen iz stranke Srđ je Grad.

Dubrovačka kulturna baština ono je na čemu počiva dubrovačka egzistencija, ali i dobar dio hrvatskog proračuna. Baština koja je dobivena kao nasljeđe - ali baština koja se već dugi niz godina samo iskorištava i devastira. Alarm odavno zvoni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene