U Dubrovniku je na pomolu velika afera kada je u pitanju zaštita i obnova kulturnih dobara.


Ministarstvo kulture potvrdilo nam je kako se češlja Konzervatorski odjel u Dubrovniku. Utvrđena su, kažu, određena odstupanja od uobičajene prakse i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke kada je u pitanju rad bivše pročelnice konzervatorskog odjela Žane Baće.

Vezani članci Joško Cebalo, načelnik Stožera CZ DNŽ Načelnik stožera o cijepljenju turističkih djelatnika, testiranju turista i mjerama: "Za dolinu Neretve smo morali predložiti produljenje mjera" Cijepljenje u Dubrovniku - 2 Započelo cijepljenje turističkih djelatnika: "Sada je na svima nama da se odgovornim ponašanjem nađemo na zelenim listama"

Kako doznajemo, problem su potvrde projekata koje su se izdavale bez uvjeta, bez građevinskih dozvola, bez konzervatorskih elaborata. Pokrenut je postupak protiv pročelnice, ali i jedne dubrovačke arhitektice koja je radila na tim projektima. Njoj prijeti gubitak licence za rad na zaštićenoj kulturnoj baštini.

Projekt koji je uzburkao javnost

Radi se o projektu Peskarija koji je uzburkao javnost 3D animacijom zamišljenog montažnog objekta, o čemu smo i mi izvještavali, na kraju je revizijom utvrđeno kako dozvolu projekt nije smio dobiti i radovi su zaustavljeni.

Drugi sporni projekt je jedan dubrovački ljetnikovac - projektom je podignuto čak 7 belvedera. Propusti se odnose na uništavanje kulturnih svojstava zaštićenog kulturnog dobra. Bit će zanimljivo vidjeti dokle će ova istraga ići. Naime, to su projekti privatnih investitora, oni su dakle prikupili dozvole, ali, evo, izgleda one nisu bile valjanje. Treba vidjeti i ima li još takvih projekata te kolika je šteta već napravljena. Svakako, ovakav slučaj, ovakav nered u jednom konzervatorskom odjelu Ministarstvo kulture ne pamti.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr