Umiorovljenicima rastu mirovine. Barem na papiru, jer mirovine u prosjeku rastu 63 kune, ali dobrom dijelu umirovljenika tako se povećava i cenzus za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Pa to što su dobili, država uzima natrag.

Galerija


Zbog nekoliko desetaka kuna više, dio umirovljenika mogao bi ostati bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Vezani članci Djelatnici Doma za starije u Maksimiru štićenici priredili iznenađenje za 102. rođendan - 5 Kakav dan u domu u Maksimiru: Gospođa Hilda slavila 102. rođendan, a djelatnici joj priredili iznenađenje Slika nije dostupna Šokantno: Sve manje zaposlenih, a sve više umirovljenika

Primjerice, oni koji imaju mirovinu 1900 kuna, povećanjem od 2,7 posto dobit će 51 kunu više. Ukupno to će biti 1951 kuna, a cenzus za besplatno zdravstveno za one koji žive sami je 1939 kuna. Znači, država bi im povećala mirovine za pedeset i jednu kunu i onda uzela sve to i još i više, odnosno 70 kuna za zdravstveno.

Biserka koja svaki mjesec krpa s manje od 2000 kuna je ogorčena. "(To je) grozno, ništa. Igra bez granica", kaže.

I drugi dijele isto mišljenje. "Ja to ne razumijem, ja ne znam šta oni to rade. Ne mogu, svašta bi čovjek reko", kaže umirovljenica Ana.

U cijeloj računici, ministar nije računao i na ovu situaciju. "Vidio sam i ovaj problem. Porazgovarat ću s ministrom Kujundžićem pa ćemo vidjeti i probati iznaći rješenje za ovaj problem", uvjerava ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Da će vidjeti, kaže i ministar Kujundžić. "Vidjet ćemo. Uistinu po osnovi povećanja od 50 kuna nije zgodno da onda im bude to uvjetno rečeno oduzeto s dopunskim pa ćemo vidjeti", ističe ministar zdravstva.

Trebalo bi, kažu u sindikatu, promijeniti cenzuse i za samce i za one koji žive u zajednici.

"I jedan i drugi cenzus su postavljeni daleko ispod prosječne mirovine u Hrvatskoj, a što je najgore postavljeni su i daleko ispod utvrđene granice siromaštva. Na kraju ispada da siromašni ljudi ne smiju ni živjeti", ističe Milan Dalmacija iz Sindikata umirovljenika.

Najvećem dijelu umirovljenika, njih 213 tisuća koji primaju između 2000 i 2500 kuna, povećanje će biti između 54 i 67 kuna. Povećanje će najviše osjetiti oni s najvećim mirovinama - od 8000 kuna dobit će 216 kuna i više.

Umirovljenici nisu impresionirani.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr