Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promatrajući ionako lošu situaciju u zdravstvu, pacijenti su u strahu. Pitaju se hoće li zdravstvena usluga biti dostupna samo bogatima.


Daljnje rezove ne podržavaju ni liječnici. Njih se, kažu, ništa ne pita, traži se da rade u nemogućim uvjetima i da financije stavljaju ispred brige o pacijentu.

Vezani članci Slika nije dostupna JE LI MUKAMA DOŠAO KRAJ? 'Mi smo jedva dočekali ovakvo nešto' Slika nije dostupna PRAVA PACIJENATA U BOLNICAMA Znate li za 'sat informacija'?

Svaka najava rezova u zdravstvu budi strah, a 710 milijuna kuna koje u novom proračunu mora uštedjeti HZZO smanjivanjem zdravstvene zaštite i rezanjem naknada, brine i liječnike. 'Već se uzelo nešto što ne postoji, zbog toga je smanjen obim usluga i produžene liste čekanja možda će to rezultirati novim smanjivanjem količine usluge i produljivanjem lista čekanja', kaže dr. Pavo Kostopeč.

Prava pacijenata tvrde vladajući, neće se narušavati. 'Zdravstvene usluge će biti dostupne jer smo samo ove godine uštedjeli na lijekovima 250 milijuna kuna', rekao je već ranije ministar Ostojić.

Bivši ministar zdravstva misli suprotno. 'Znamo danas da su liste čekanja 300 do 400 posto povećane, onda mislim da je bezrazložno uopće govoriti o pravima pacijenata', rekao je Darko Milinović.

Ostojić: Nezaposlenima ista prava nakon izdvajanja HZZO-a

Umjesto smanjivanja naknada za bolovanje, kažu obiteljski liječnici, uštede će donijeti smanjenje lista čekanja. Smanjenjem doprinosa za zdravstveni sustav izgubljeno je više od dvije milijarde kuna, dodatni rezovi stvorit će veće opterećenje. 'Na godišnjoj razini će nedostajati 3,2 milijardi kuna i to se naravno ne može nadoknaditi bilo kakvim uštedama', smatra Milinović.

Slaba će pomoć biti i kada se prvog travnja doprinos ponovno vrati na 15 %. Odvajanje HZZO-a od ministarstva također će stvoriti probleme, smatraju liječnici. 'Ministar koji će tražiti organizaciju zdravstvene zaštite bez obzira je li ona isplativa ili ne, a s druge strane ravnatelj HZZO-a će isključivo tražiti financijsku i fiskalnu odgovornost', dodaje dr, Kostopeč.

U nekim dijelovima, pomak se vidi, ali samo na papiru. 116 tisuća pacijenata manje upućeno je u bolnicu od strane obiteljskih liječnika. Tome su pomogle interne uputnice bolnica koje su smanjile lutanje pacijenata od jednog liječnika do drugog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook