Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasilo se i ministarstvo

Otočani prosvjeduju i ne daju trajektu da pristane: "Ovaj je put opasan po život..."

Aktualno Galerija Prosvjed mještana Kaprija - 1 Prosvjed mještana Kaprija - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed mještana Kaprija - 2 Prosvjed mještana Kaprija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed mještana Kaprija - 3 Prosvjed mještana Kaprija - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjed mještana Kaprija - 4 Galerija 1/4 >>
Mještani Kaprija prosvjeduju pred zgradom šibenske Gradske uprave tražeći izgradnju ceste do novoizgrađenog pristaništa na kopnu. Suočavaju se s problemima jer grad i županija ne mogu postići dogovor o odgovornosti za cestu, a iz Ministarstva upozoravaju da je projekt europski i hitno mora biti funkcionalan.

Novi prosvjed mještana Kaprija. Ovoga puta ne na otoku, već na kopnu pred zgradom šibenske Gradske uprave. Dok im se ne izgradi cesta, ne žele da trajekt pristaje na novo pristanište.

U međuvremenu Grad i Županija prepucavaju se tko bi cestu morao graditi. A iz resornog Ministarstva upozoravaju: riječ je o europskom projektu koji što prije mora u funkciju da ne bi došlo do vraćanja novca u europsku blagajnu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Dnevnik Nove TV pita Čija je odgovornost izbor Ivana Turudića? Ovako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Već dva tjedna slika je ista. Kaprijani ne žele čuti za novo pristanište.
Prosvjeduju i na otoku i na kopnu.

Traže novi pristupni put od novoga pristaništa do svojih kuća. Jer, za stariju populaciju, šetnja nije opcija.

"Katastrofa, moraju 800 metara proći da bi došli po svakakvim vremenskim uvjetima do broda", srdita je Antonija Petričević Pavičić, stanovnica Kaprija.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić i Josipa Rimac Vrlo prisan odnos Isplivale nove poruke, Rimac slala Brkiću: "Turudić mi je rekao: Budi mirna, nema privođenja..."

Dvaput dnevno blokiraju novu rivu, pa trajekt, iako je novi mul izgrađen i dalje pristaje na staroj rivi, u središtu mjesta. Poručuju da će tako biti do daljnjega.

"Grad Šibenik se obvezao i potpisao da će riješit tu prometnicu. Nažalost, ova prometnica nije prometnica. To je jedan put rađen prije 55 godina, koji je po život opasan", izjavio je Antonio Olivari, organizator prosvjeda.

Problem Županijske lučke uprave

Kako to obično biva, i ova priča svoju prošlost ima. Dokumenti ne lažu. Otočni mjesni odbor 2018. bio je za izgradnju novog trajektnog pristaništa. Iste godine i Grad Šibenik obvezao se osigurati adekvatnu prometnu povezanost.
Od ceste ništa, ali evo novog obećanja iz grada.

"Grad donosi odluku da će brod stajati tamo gdje Kaprijani žele", izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Pročitajte i ovo Droga - 4 Porast konzumacije u Zadru U skrivenom spremištu prevozio više od 1,5 kilograma heroina

Ali nije grad taj koji o tome odlučuje. Već Županijska lučka uprava, koja je koncem siječnja Jadroliniji i Agenciji za obalni i linijski promet dostavila informaciju da se plovni put mijenja, odnosno da Kaprije ima novu luku. I to nakon što je iz europske blagajne za njezinu gradnju povučeno 3,5 milijuna eura. Iz Županije vraćaju lopticu Gradu, kažu: riječ je o lokalnoj nerazvrstanoj cesti, ako Grad nema novca za nju, imaju oni.

"Mi smo voljni to i sufinancirat, ponavljam po 330. put", tvrdi Marko Jelić, Župan Šibensko-kninski.

Resorno ministarstvo pak ima svoje objašnenje.  Teoretski, kaže ministar Šime Erlić, ako se europska sredstva ne iskoriste za namjenu za koja su povučena, podložna su vraćanju. No, ne vjeruje da će se to dogoditi s ovim otočnim projektom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem

"Obzirom da je projekt uredno proveden i prema informacijama s kojima raspolažemo od službi koje su zadužene za kontrolu europskih sredsava, riječ je o projektu koji je uredno izvršen, za koje su sredstva uredno i transparentno povučena", rekao je Erlić.

Rokovi da se projekt privede svrsi, kaže, postoje. Nada se da će se ipak prije izgraditi cesta. Tome, ili bar nekom vozilu koji bi ih prevozio do kuća, jer na ovom "škoju" nema automobila, nadaju se i otočani.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene