Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Od danas drastične kazne za zlostavljanje životinja! Počinitelji će plaćati 10 puta više nego ranije

Aktualno Galerija Zaštita kućnih ljubimaca - 4 Zaštita kućnih ljubimaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita kućnih ljubimaca - 5 Zaštita kućnih ljubimaca - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća Foto: DNEVNIK.hr Luka Oman, predsjednik udruge Luka Oman, predsjednik udruge Foto: DNEVNIK.hr +2 Zaštita kućnih ljubimaca - 1 Galerija 1/7 >>
Na snagu je stupila nova kazna za zlostavljanje životinja u javnosti.

Nakon što je na snagu stupila nova kazna za zlostavljanje životinja, ako osoba na bilo koji način na javnom mjestu zlostavlja životinje, kaznit će se novčanom kaznom od 200 do 1000 eura. To je povećanje za 10 puta jer je dosad maksimalna kazna iznosila 100 eura.

"Recimo da netko na autobusnoj stanici nogom lupa psa, to ne samo da je zlostavljanje životinja, to je definitivno i uznemiravanje ljudi i remećenje javnog reda i mira. Treba biti mogućnost automatskog zvanja policije. Neće građani sad pisati mailove komunalnim redarima, nego će zvati policiju. Tako da upravo smatramo ovu odredbu, pa onda i povećanje kazne, bitnima zbog provedbe", rekao je Luka Oman, predsjednik udruge "Prijatelji životinja".

Pročitajte i ovo Napad staforda Dva slučaja Strava u Dalmaciji: Stafordi divljački napali druge pse, jedan ubio terijera. Policija izdala upozorenje

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta velika rasprava Uhvaćena medvjedica koja je ubila trkača u Italiji: Već je napadala, bit će eutanizirana?

Danas je, osim toga, prvi put ikad u Hrvatskoj održan skup na temu pravne zaštite kućnih ljubimaca. Na okruglom stolu raspravljalo se o temama kao što su odgovoran uzgoj i držanje kućnih ljubimaca.

"To je pitanje sigurnosti. To nije samo obiteljsko pitanje, nego je to pitanje i opće sfere. Vi morate znati prostor i gdje se mogu kretati, kako se mogu kretati, koja sigurnost mora biti pružena njima, a i drugima, kada dolaze s njima u kontakt", rekao je akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene