Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE IZMJENE

BOLNICE ODBIJAJU PRIMJENJIVATI PRAVILNIK 'To ljuti i frustrira, zakinuti ste za svoje elementarno pravo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako liječnik čije troškove specijalizacije pokriva njegova matična bolnica odluči s tom bolnicom raskinuti ugovor i ode raditi u drugu bolnicu, za to mora platiti 60 tisuća kuna.

Mnogim upravama bolnicama to je mali iznos, pa je Ministarstvo zdravlja ponovno predložilo izmjene. Prema njima će liječnik koji odluči raditi u drugoj ustanovi morati platiti odštetu i do 200 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo operacija Još je na respiratoru Došao u bolnicu s bolovima u trbuhu i temperaturom, liječnici se šokirali kada su otkrili o čemu se radi Ilustracija Podrška Ustavnog suda Ministarstvo zdravstva o promjeni "robovlasničkih" ugovora: "Zasad nemamo pravni temelj niti ovlasti..."

Kristijan je trenutačno na specijalizaciji u Zagrebu. Troškove specijalizacije, koja traje pet godina i plaću pokriva njegova matična bolnica u Sisku. Odluči li Kristijan ne vratiti se u Sisak, prema novom Pravilniku bolnici mora vratiti troškove specijalizacije u iznosu od 60 tisuća kuna. S tim se nikako ne slaže uprava bolnice jer smatraju da su troškovi specijalizacije puno veći. Zbog toga odbijaju primjenjivati trenutačni Pravilnik.

'Naravno da vas to ljuti i frustrira i smatrate da ste zakinuti za svoje elementarno pravo, tim više kada je Zakon trenutno na vašoj strani i kad ga se ne poštiva', kazao je Kristijan Đula, specijalizant kardiologije za OB Sisak.

Ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik novi Pravilnik se ne sviđa.

'Izmjene Pravilnika su loše rješenje za male bolnice odakle imate prirodni odljev kadrova. A pozitivno su rješenje za velike KBC-ove i za mlade ljude koji žele ići raditi izvan svog mjesta', rekao je Marijo Bekić, ravnatelja OB Dubrovnik.

Zbog toga je Ministarstvo zdravlja odlučilo ponovno izmijeniti Pravilnik.

'Da liječnici ukoliko prije ugovorne obveze odlaze raditi u ustanovu čiji je vlasnik Republika Hrvatska ili lokalna samouprava, neće snositi nikakve troškove, već će to snositi ustanova u koju idu', kazao je tehnički ministar zdravlja, Dario Nakić.

Odluči li liječnik raditi kod privatnika ili u inozemstvu, onda će on snositi troškove.

'Ti troškovi će biti značajno manji. Jedna proračunska osnovica mjesečno za onaj mjesec koji nisu odradili. Što znači negdje oko 3.300 kn mjesečno. Znači, godišnje negdje oko 40.000 kn', dodaje tehnički ministar Nakić.

Liječnici nisu pretjerano zadovoljni ovim prijedlogom.

'Sad se stvara jedan jaz između ljudi koji su aktualnim pravilnikom dobili ugovore i onih koji ga nisu dobili. Osjećaju se zapostavljeno jer se novim Pravilnikom sad uvodi klauzula o ponovnom plaćanju', rekla je Ivana Šmit iz HUBOL-a.

'Smatramo da sada nije najpovoljniji trenutak za ishitreni izlazak sa novom verzijom pravilnika jer se nalazimo u procesu formiranja nove Vlade', smatra Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Hoće li sve strane biti zadovoljne, znat će se za mjesec dana, kada završi javna rasprava oko izmjena Pravilnika.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene