449552
449552
449552
449552
449552

LIJEČNICI IZAŠLI NA ULICE Ministar umiruje: 'Nepotrebno se dižu tenzije, imamo rješenje'

  • , 08.09.2016., 17:52
  • Autor:
  • komentara

Liječnička komora inicirala je pokretanje disciplinskog postupka protiv svojih 66 članova, ravnatelja zdravstvenih ustanova i članova dužnosnika zdravstvenih udruga.

 
 
 
 
Problemi oko novog pravilnika (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi oko novog pravilnika (Video: Dnevnik Nove TV)

Liječnička komora inicirala je pokretanje disciplinskog postupka protiv svojih 66 članova, ravnatelja zdravstvenih ustanova i članova dužnosnika zdravstvenih udruga. Razlog je, kako navode, nepoštivanje novog pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Novim pravilnikom, naime, ukinuta je praksa da specijalizanti vraćaju puni iznos bruto plaća za obavljeni rad ako ne ostanu raditi u bolnici koja im je i omogućila specijalizaciju. Zbog nepoštivanja pravilnika, specijalizanti iz Siska i Popovače trenutačno prosvjeduju u Sisku.

'Ne želimo biti različiti od drugih, želimo da za sve u Hrvatskoj konačno vrijede isti zakoni', rekla je Mirjana Livojević, dr. med. spec. urologije.

'Ovdje smo zapravo da ovim prosvjednim aktom izrazimo nezadovoljstvo koje liječnici sisačko-moslovačke županije osjećaju jer su zakinuti', kazala je Ivana Shmit iz HUBOL-a.

Ispred ureda župana se okupilo 70-ak specijalizanata i liječika koji su im došli dati podršku. Smatraju da su zakinuti za prava zbog toga što njihov ravnatelj ne poštuje novi pravilnik.

U telefonskom razgovoru, ravnatelj bolnice kazao je da anekse nije potpisao po naputku županije. Iz županije pak kažu da će se ovaj problem uvrstiti na prvu sjednicu županijske skupštine.

'Sisačko moslavačka županija i njeni dužnosnici moraju poštivati zakonsku proceduru, prema tome to su iznosi o kojima župan ne može odlučivati nego skupština', rekao je Darko Srbljanin, pročelnik za zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Specijalizanti traže da se izjednače s ostalim kolegama u Hrvatskoj kojima su ravnatelji potpisali anekse ugovora po novom Pravilniku. Prema njemu, oni više ne bi bili dužni vratiti puni iznos bruto plaća ako ne ostanu raditi u bolnici koja im je i omogućila specijalizaciju.

Trebali bi vratiti samo troškove specijalizacije koji su oko 60.000 kuna. Ministar na sve kaže kako se nepotrebno dižu tenzije i da je na tragu rješenja koje će zadovoljiti sve strane. O kakvom se rješenju radi, nije precizirao.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se