Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove demografske mjere

Neki ih hvale, drugi u njima ne vide bolji život: Evo što građani kažu na mjere koje bi im u 2020. godini trebale popuniti novčanike

Vesna i David
Vesna i David DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna i David Vesna i David Foto: DNEVNIK.hr David David Foto: DNEVNIK.hr Vesna Vesna Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac, ilustracija Galerija 1/4 >>
U 2020. godini trebale bi zaživjeti i demografske mjere, Majke i njihove prinove u obitelji očekuju veće rodiljne naknade. No, nije to jedino što će popuniti novčanike građanima.

Iako je i on trebao stići tek u Novoj godini, Luka je ipak požurio. Rođen je u ponedjeljak, a sutra će s mamom kući, a majku je i razveselilo što u 2020. majke za drugih 6 mjeseci porodiljnog dobivaju veću naknadu.

"Kao što znate kad je novi član u pitanju, uvijek su u pitanju novi troškovi. Tako da - za svaku pohvalu", kaže nam ponosna majka.

Do sada je limit bio 3991 kunu, a sada će rodiljna naknada najviše iznositi 5654 kune. Ako pak ima manju plaću od toga, naknada će joj biti kao i plaća. Ova novopočena majka blizanaca koja doma ima još dvoje djece - boji se da to neće činiti razliku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VEĆI ODBICI, MANJI POREZI Danas na snagu stupa novi paket poreznih zakona, pogledajte što se sve mijenja

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) SRETNO, MALENI! Noćas stigle prve ovogodišnje bebe, dvoje se rodilo gotovo u isto vrijeme - minutu nakon ponoći

"Bila je 3800 i sve je bilo super, i onda sam opet ostala trudna i rekli su da će se na komplikacijama smanjtiti na 2600, tako se i smanjila. Trebalo bi to promijeniti jer to stvarno nije u redu. Zato nam natalitet i pada", kaže Vesna iz Zagreba.

Roditelje očekuju i pogodnosti dječje kartice. Obitelji s djecom to će značiti popust za kazalište, muzej ili nacionalni park.

Kreću i pogodnosti za godišnje odmore. Uvodi se CRO kartica na koju će poslodavci moći isplatiti najviše 2500 kuna za odmor izvan sezone, čime bi se poticao kontinentalni turizam.

Rasterećenja donosi i četvrti krug porezne reforme. Ukupno će plaće rasti 6 cijelih 12%. Raste minimalac na 3250 kuna, a mladima do 25 godina se ukida porez na dohodak. Onima do 30 se umanjuje za 50%. Što neće odmah osjetiti.

"Definirano je da se kroz obračun poreza na dohodak vrši povrat i to će se osjetiti u 2021. godini", naglašava ministar rada Josip Alardović.

Pitali smo mlade može li ta mjera biti presudna da ne odu iz zemlje.

"Nema šanse, 300 kuna, neće ni 500 ni 1000 kuna neće učiniti razliku, tko je siguran u vezi svoje sudbine ide van sigurno", kaže David iz Zagreba.

Tri grada i općine smanjuju svojim građanima prirez. Općina Kanfanar, grad Bjelovar i grad Metković koji će sada imati 8 posto prireza.

"Želimo pomoći našim građainma, to će oni osjetiti direktno na svojim plaćama", ističe Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića.

U novoj godini nastavljaju se subvencije stambenih kredita, energetske obnove kuća, a socijalno ugroženima bit će - jeftiniji internet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene