Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima strategiju

Novaković predstavila antikorupcijski program koalicije Naša Hrvatska, tvrdi: "Nismo razgovarali o političkom angažmanu"

Nataša Novaković
Nataša Novaković Foto: Damjan Tadic/Cropix
Nataša Novaković predstavila je antikorupcijski program koji je izradila za koaliciju Naša Hrvatska. Istaknula je pet načela na kojima bi se trebala temeljiti antikorupcijska strategija.

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković predstavila je u subotu antikorupcijski program koji je izradila za koaliciju Naša Hrvatska, istaknuvši da je angažirana kao stručno osoba te da nije bilo govora o njezinom političkom aranžmanu.

"Ja nisam članica stranke, ja sam stručna osoba (...) U ovom trenutku o tome uopće nismo razgovarali", kazala Novaković odgovarajući na pitanje o prirodi njezinog angažmana za predizborni koalicijski savez Socijaldemokrata, HSS-a i Hrvatskih laburista.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman i Annalena Baerbock Izazvao kontroverzu Strani mediji pišu o pokušaju Grlića Radmana da poljubi njemačku ministricu: "Bilo joj je neugodno"

Govoreći o antikorupcijskoj strategiji, istaknula je pet načela na kojima bi se ona trebala temeljiti, a to su vladavina prava, transparentnost, učinkovita javna uprava, etika u javnoj upravi i odgovornost.

"Strategija treba zahvatiti nacionalno, lokalno, državne tvrtke, i naravno druge vidove vlasti", rekla je Novaković. Pritom se treba voditi standardima GRECO-a, Vijeća Europe i OECD-a.

Istaknula je i važne primjere antikorupcijskih alata za koje će se zalagati, među kojima je i provjera integriteta osoba na javnim funkcijama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 o aktualnim temama Plenković o povratku Hrvata iz Gaze i trenutačnoj situaciji: "Ne znamo je li netko poginuo, te se informacije još provjeravaju"

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Žale se na licemjerje Nova runda kažnjavanja u Saboru izazvala revolt: "To je iskrivljeno tumačenje demokracije"

"Mislim da je to apsolutno nužno, jer ukoliko to ne napravite, uopće nemate ideju koga imate u Vladi", istaknula je Novaković.

Smatra bitnim i provođenje procjene rizika od korupcije na raznim pozicijama unutar javnih tijela, jer je u suprotnosti od općih stajališta, korupcija prisutna i na nižim razinama.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović istaknuo je kako je antikorupcijska strategija od suštinske važnosti za promjenu političke paradigme, što je cilj saveza Naša Hrvatska.

"Živimo u zemlji u kojoj imamo Vladu koja sedam godina obnaša vlast, i u kojoj se u tih sedam godina promijenilo 28 ministara, od kojih je barem 20-ak otišlo pod sumnjom u korupciju i nezakonito postupanje", rekao je Vidović.

Pročitajte i ovo Joško Klisović i Tomislav Tomašević "Vjesnik novog proljeća" U Zagrebu predstavljena antikorupcijska platforma Zviždač: "Cilj je ukloniti sve nepravilnosti"

Riječ je, kaže, o najvišim mogućim dužnostima a ne treba ni govoriti kakvo je stanje među "silnom bulumentom" u javnom sektoru i javnim poduzećima te institucijama. Smatra da je, u tom smislu, Hrvatska zarobljena država u kojoj institucije ne funkcioniraju, a građani u njih nemaju povjerenje.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Slučaj čelnika HEP-a Grmoja optužio premijera za korupciju: "Uzima dio kolača za svoje osobne potrebe"

David Bregovac (Hrvatski laburisti) rekao je da je Novaković garancija da koalicija misli ozbiljno u borbu protiv korupcije, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak kako je cilj njihovog političkog saveza korupciju u Hrvatskoj smanjiti "na minimum minimuma".

"Ukoliko to uspijemo napraviti u idućem mandatu, Hrvatska će procvjetati", poručio je Beljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene