Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam mjeseci bez nalaza

Bolnica objavila rezultate nadzora slučaja Line Budak: "Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška"

Odvjetnica Lina Budak optužila je bolnicu da joj sedam mjeseci nisu rekli da ima rak zbog čega joj je ugrožen život. KBC Sestre milosrdnice provela je unutarnji nadzor je li bilo propusta u liječenju.

Povjerenstvo KBC-a Sestre milosrdnice objavljuje rezultate unutarnjeg nadzora u Klinici za tumore koju je odvjetnica Lina Budak optužila da joj sedam mjeseci nisu kazali da ima rak

Ravnatelj bolnice Davor Vagić kaže da se sjednica održala prije dva dana, a na njoj je napravljen nadzor i kontrola cijelog slučaja.

"Povjerenstvo za unutarnji nadzor je utvrdilo da nije učinjena stručna greška u dijagnostičko-terapijskom postupku kod pacijentice Line Budak. Povjerenstvo smatra da je pacijentica dobila jasne pisane upute za daljnji postupak", rekao je Vagić i dodao da je dosadašnji način podizanja nalaza bio prihvaćen od strane pacijenata.

"Nažalost, u ovom je slučaju došlo do neželjene odgode u tom postupku i to je prvi i jedini ovakav postupak na Klinici za tumore pa smatramo da je potrebno raditi na procesu unaprjeđenja sustava komunikacije i protokola svih dionika u postupku dijagnostike i liječenja", dodao je.

"Prva i osnovna stvar koju naglašavam je da želimo uspješno daljnje liječenje pacijentice. Sukus svega je da nije bilo stručne pogreške u ovom dijelu, a moja je odluka da ćemo način komunikacije s pacijentima o tome da je gotov nalaz - unaprijediti", objasnio je Vagić.

Nalaz pacijentu mogu objaviti jedino liječnici

"Još uvijek stojimo pri tome da patohistološki nalaz pacijentu može priopćiti jedino liječnik koji će pacijentu odmah i objasniti što on znači i na koji način ide daljnje liječenje", kazao je Vagić.

Navodi da je dr. Roth pacijentici rekao da mu se javi, te da je na nalazu s kojim je otišla nakon pregleda bio broj telefona na koji je Budak mogla zvati i dobiti daljnje informacije.

"Mi stojimo iza ovog nalaza, ona je dobila uputu da se javi svojem liječniku radi nalaza", dodao je. Ističe da bi sustav obavještavanja pacijenata ipak trebalo unaprijediti te da će to provjeriti s informatičkim odjelom.

"Ja i dalje stojim iza toga da liječnik treba priopćiti pacijentu nalaz uživo. Ja ne znam zašto ona nije došla do kolege Rotha sedam mjeseci, taj dio ne mogu reći", rekao je Vagić i objasnio da se pacijentima uzimaju brojevi mobitela ako slučajno nalaz nije moguće napraviti. Ako je nalaz napravljen uspješno - ti se brojevi ne koriste.

Povjerenstvo od tri člana

Navodi da su u Povjerenstvu bila tri člana za unutarnji nadzor. Inače ih je pet, dodaje, no jedna od kolegica je na bolovanju, a jedan član se izuzeo s obzirom na to da je uključen u cijeli slučaj. "Oni su tražili očitovanja od svih uključenih u slučaj", rekao je.

"Pacijentica je trebala doći liječniku, na šalteru se takvi nalazi ne izdaju. Ona je imala uputu striktno se javiti kolegi Rothu", objasnio je Vagić.

Dodaje da je Budak već u trenutku dolaska kod dr. Rotha bila naručena na magnetnu rezonancu te da je došla po patohistološki nalaz, bila bi obrađena i na magnetnoj rezonanci, no otkazala je zbog bolesti.

"Jedino se mogu ispričati ako je bilo greške u komunikaciji. Želim joj što brže i uspješnije liječenje", rekao je.

"Pacijenti imaju odgovornost u jednom dijelu. Mi ćemo iz ovog slučaja vidjeti kako možemo unaprijediti sve. Od 1100 biopsija - jedan nalaz nije bio podignut u protekloj godini", navodi Vagić i dodao da bolnica ide u tom smjeru da niti jedan nalaz ne ostane nepodignut.

Obavještavat će pacijente

"Obavještavat će se pacijenti, vjerojatno SMS porukom ili na neki drugi način", dodao je.

Na pitanje novinara je li moguće da bolnica nazove pacijenta i javi mu da je nalaz gotov, Vagić odgovara kako će pokušati napraviti automatizirani sustav koji će obavještavati pacijente o tome da su njihovi nalazi gotovi.

"Mi za neke stvari uvodimo sustav obavještavanja, s tim se počelo i prije svega ovoga. Obavještavanja kod nas funkcioniraju, a sad će se proširiti i na ovaj dio", kazao je Vagić i još jednom ponovio da se pacijentici ispričao na pogrešci u komunikaciji.

"Nije bilo stručne pogreške, to je bitno i to je potvrđeno u ovom nadzoru i to mogu potvrditi", dodao je.

Pozvala DORH da istraži slučaj

Budak je pozvala i Državno odvjetništvo da istraži njezin slučaj jer joj je, tvrdi, zbog nesavjesnog liječenja bolest u međuvremenu uznapredovala te joj je ugrožen život. Odlučila je liječiti se dalje u Njemačkoj. 

Pročitajte i ovo Lina Budak Mjesecima čekala dijagnozu Lina Budak pozvala DORH da se pozabavi njezinim slučajem: "Strašno je to kako se na pacijenta prebacuje loš osjećaj..."

Dr. Andrej Roth, kirurg Klinike za tumore čija je bila pacijentica, odgovorio je javno na optužbe te između ostalog naveo kako je Budak dobila jasne upute da se za 15 dana javi u specijalističku ambulantu zbog nalaza PHD-a što ona nije učinila. 

Osim Klinike za tumore, inspekcijski nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da rezultate inspekcije očekuje idući tjedan.

Pročitajte i ovo Andrej Roth, Lina Budak mučan slučaj Oglasio se kirurg kojeg je odvjetnica optužila da joj 7 mjeseci nije rekao da ima rak

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene