Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žale se na licemjerje

Nova runda kažnjavanja u Saboru izazvala revolt: "To je iskrivljeno tumačenje demokracije"

Aktualno Galerija Sabornica - 1 Sabornica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Sabornica - 2 Sabornica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Sabornica - 3 Sabornica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Izostanci saborskih zastupnika - 1 Izostanci saborskih zastupnika - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Izostanci saborskih zastupnika - 2 Galerija 1/5 >>
Nova runda kažnjavanja saborskih zastupnika zbog nedolazaka na sjednicu izazvala je revolt među kažnjenima. Iako je u listopadu četvero zastupnika ostalo ukupno bez 200 eura, nekima među njima i 20 eura je previše jer kažu da u svemu ima previše licemjerja. Priču o tome napravio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Prazna sabornica nije nimalo rijedak prizor. Kazne za nedolazak na sjednicu postoje, i to od 2017. godine, ali opravdanja se uvažavaju. No njih u prošlom mjesecu nije imalo četvero saborskih zastupnika. Najviše je izostajao Damir Bakić, kojega nije bilo sedam dana, zbog čega će ostati bez 140 eura.

"Bio sam odsutan iz Hrvatske. Bio sam na putu u Americi od 10. do 20. listopada i ja sam unaprijed obavijestio saborsku administraciju da me neće biti – što me u ovom smislu ne opravdava – isto kao što sam napravio na svom radnom mjestu, na PMF-u. Ja sam, naime, u Saboru volonter", rekao je Bakić.

Pročitajte i ovo Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a gošća Dnevnika Nove TV Šefica DHMZ-a upozorava: "Treba biti oprezan zbog poplava, pred nama je nova kišna epizoda"

Preostalih troje zastupnika – Gari Cappelli, Dalija Orešković i Marina Opačak Bilić – izostali su po jedan dan, zbog čega će im se od saborskih primanja odbiti 19 eura i 91 cent. I dok je Capelli imao zdravstvenih problema, Dalija Orešković za svoj izostanak ima objašnjenje, i pita se radi li se uopće o izostanaku.

"Moj izostanak odnosi se na dan kada mi je Gordan Jandroković izrekao mjeru zabrane sudjelovanja u raspravi u trajanju od dva dana. Obaveza da se čak i na taj dan evidentiram na ulasku u zgradu je iskrivljeno tumačenje demokracije", istaknula je.

Iz Sabora poručuju da su pravila jednostavna te da posla ima i izvan rasprave u sabornici: "Dolaskom u Sabor smatra se i sudjelovanje zastupnika u radu radnih tijela, rad u klubu zastupnika te putovanje zastupnika po odobrenju predsjednika Sabora."

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno"

Ipak, kažnjeni zastupnici upozoravaju na zlouporabe.

"Mi vidimo da je sabornica najčešće poluprazna, dapače vrlo prazna, da zastupnika nema, a da oni na kojekakve načine svoje izostanke opravdaju, a da u ta opravdanja nitko ne ulazi", napomenuo je Bakić.

Pa iz stranke koja je i uvela ovakvo kažnjavanje nemarnih zastupnika stiže novi prijedlog vladajućima – uvedite kvorum za raspravu.

"Kada bi bila barem trećina zastupnika prisutna u sabornici, to bi vladajuće natjeralo da budu prisutni. Oporba bi to mogla probati bojkotirati, ali ako je vladajućima važna točka, oni uvijek mogu osigurati barem trećinu sa svojom kvotom. Možda je to dobar put", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene