Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji iz manifesta

Norveški krvnik Hrvatsku spominje 70 puta i simpatizira HSP i HDSSB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anders Behring Breivik u svojem je manifestu poručio kako Srbi i Hrvati više ne bi smjeli ratovati.

'HSP i HDSSB stranke su na koje bi trebalo računati u podizanju budućeg protuislamskog ustanka i borbe za protjerivanje muslimana iz Europe', napisao je Breivik u manifestu, koji se proteže na 1.593 stranice, prenosi Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

'U glavi luđaka svakakve ideje padaju na pamet. Ja stvari psihijatrijskih bolesnika ne mogu komentirati', rekao je za Dnevnik.hr župan osječko-baranjski i HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić. Istaknuo je kako mu nije jasno otkud norveškom krvniku podaci u HDSSB-u i HSP-u. 'Prije mi se čini da je to podvala domaćih političkih suparnika', zaključio je Šišljagić.

Šef HSP-a Danijel Srb kratko je prokomentirao za Dnevnik.hr što misli navodnim riječima Breivika iz njegovog manifesta. 'To su najobičnije gluposti, koje mi više sliče na domaće političko podmetanje i elementarno nepoznavanje politike', istaknuo je Srb. 'Mi smo oduvijek bili optuživani za islamofiliju, a ne islamofobiju', dodao je Srb i napomenuo kao primjer, kako je HSP kroz povijest uvijek imao dobre odnose s bošnjačkim narodom u BiH.

Breivik Hrvatsku i Srbiju smatra zemljama starih naroda, a u manifestu tvrdi kako je Lijepu Našu jednom i posjetio. 'Hrvati i Srbi prva su slavenska plemena koja su došla na područje Balkana, pet stotina godina prije ijednog muslimana, a kada mi, konzervativci, napokon steknemo kontrolu u zapadnoj Europi, pomoći ćemo Srbiji i Hrvatskoj da napokon dođu do slobode. Pokrenut ćemo ovu križarsku vojnu ne da dobijemo nešto zauzvrat, već da zaštitimo kršćanstvo na istoku i pomognemo našoj braći i prijateljima. Ne činimo to zbog profita i zarade, već zbog časti, zato što bi i oni istu stvar napravili za nas. Hrvatska je već bila na udaru islamskih radikala kada je u Rijeci 1995. eksplodirala autobomba', napisao je norveški krvnik.

Breivik je u manifestu naglasio kako u podizanju općeg ustanka protiv islama treba računati na potporu stranaka sa snažnim nacionalnim nabojem, a među stotinjak europskih organizacija, iz Hrvatske izdvaja HSP i HDSSB, navodeći u dokumentu njihove nazive na hrvatskom i engleskom jeziku, te adrese njihovih internetskih stranica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene