Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predsjednici u Tavankutu

Nikolić: Gotovo nitko se nije usudio otvoriti stranicu koju smo otvorili ja i Josipović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugog dana službenog posjeta Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović zajedno sa svojim domaćinom Tomislavom Nikolićem bio je u Tavankutu kod Subotice.

Iz Beograda izvještava Ivana Petrović Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić posjetili su u četvrtak osnovnu školu Matije Gupca u vojvođanskom mjestu Tavankutu gdje žive pripadnici hrvatske manjine čime, poručili su, otvaraju novu stranicu knjige u odnosima dviju zemalja i dvaju naroda.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Slika nije dostupna Intervju za Media servis Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK

>> 'Danas smo možda više nego ikada dosad razgovarali otvoreno'

Josipović i Nikolić posjetili su Tavankut, mjesto nedaleko od Subotice u kojemu žive pripadnici hrvatske manjine, u sklopu dvodnevnog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Srbiji. Dvojica predsjednika u školi su se susrela s učenicima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.

Obraćajući se djeci tijekom školske priredbe, Josipović je kazao da je zajedno s Nikolićem došao u Tavankut kako bi 'odgovorili na jedno važno pitanje, a to je mogu li hrvatski i srpski narod zatvoriti neke nelijepe stranice povijesti'.

'Možemo li svoj djeci, i malim Hrvatima i malim Srbima i malim Mađarima, i svima malima pružiti sretno djetinjstvo i uspješnu budućnost', upitao se Josipović. 'Vjerujemo da to možemo. Siguran sam da je i današnji dan znak optimizma, znak da sve ono ružno što se događalo, da se više nikada neće ponoviti'.

Dvojica predsjednika posjetila su školu kako bi nazočila priredbi organiziranoj u sklopu 12. Dana Balinta Vujkova, te 'Dana hrvatske knjige i riječi', što je najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini.

Nikolić je kazao da su Josipović i on odlučili 'otvoriti stranicu knjige u odnosima između Srbije i Hrvatske, između hrvatskog i srpskog naroda, koju se dosad gotovo nitko nije usudio otvoriti'.

'To smo napravili zbog toga što želimo stvoriti našoj djeci novu budućnost i ta budućnost mora biti neopterećena onime što smo doživljavali mi i naši stari', rekao je Nikolić.

'Ponosan sam što sam u Tavankutu s predsjednikom Hrvatske', naglasio je Nikolić. 'Želim vam da živite lakše i ljepše nego što smo proživjeli predsjednik Josipović i ja', poručio je.

Kasnije u četvrtak Josipović i Nikolić sastaju se u Tavankutu s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene