Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV u Beogradu je razgovarala s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem o njegovom službenom posjetu Srbiji, ali i o problemu ćirilice u Vukovaru.


Gospodine predsjedniče, kako cijenite argumente koje je gospodin Nikolić danas iznio o možebitnom povlačenju hrvatske tužbe za genocid?

Pa načelno oni su racionalne prirode, kao što su i naše dileme racionalne. Ono na čemu naša Vlada inzistira, mislim da s pravom inzistira da se napravi odlučan pomak u traženju nestalih. Ja moram reći da su se aktivnosti na tom planu intenzivirale. Evo, imali smo i nedavno slučaj u kojem se našao jedan broj nestalih osoba, nažalost ubijenih. Mislim da će i nakon današnjeg razgovora još i više taj zajednički posao biti intenziviran.

>> Josipović: Ne smijemo se iscrpljivati stalnim gledanjem u prošlost

To vas pitam stoga što, barem pred novinarima, gospodin Nikolić nije ponudio nijedan pravni ni stvarni argument.

Vezani članci Milanović na Mirogoju zapalio svijeću povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Milanović o zabrani rada nedjeljom: "To je predizborna finta, ništa se neće promijeniti. Ljudi rade do iznemoglosti" Zoran Milanović, predsjednik RH Milanović i predsjednici zemalja EU građanima Europe: "Možda se unija ponekad čini nespremnom, ali svakome od nas bilo bi puno teže da smo sami"

Pitanje odustanka je manje pravni argument, a najviše je politički argument. Kao što je politički argument i procjena da li i što trebamo i jedni i drugi napraviti da bi to bilo moguće. Kada govorimo o pravnim argumentima, onda tu naši timovi i naše vlade trebaju imati u vidu izglede koje ima svaka od država u tom postupku i što bi se tu u pravnom smislu moglo dogoditi. Ja kao predsjednik, naravno, ne mogu u to ulaziti.

Recite mi jeste li pitali gospodina Nikolića gdje je on to pročitao da se u hrvatskim udžbenicima Srbi nazivaju četnicima, okupatorima?

Nisam, to je gospodin predsjednik rekao pred novinarima prvi put. Mene isto zanima, ja ću provjeriti u hrvatskim udžbenicima da li takvog čega ima.

Ali evo da se vratim ipak na razgovore. Moram reći da sam jako zadovoljan razgovorima jer smo možda i više nego ikada danas na ovim razgovorima bili otvoreni. Dakle, s jedne strane sam ja vrlo jasno i vrlo otvoreno rekao što mi smatramo nedostatkom u našim odnosima i što mislimo da bi Srbija trebala učiniti da bi odnosi bili bolji, a s druge strane čuo sam i njihove primjedbe na ono što mi radimo. Mislim da je to pravi put. Naše vlade su tu da rješavaju praktične probleme, znamo da postoje međuresorne skupine. Ako ništa, ja sam uvjeren da će nakon ovih današnjih razgovora ti razgovori o problemima koje imamo, dakle o rješenju problema, biti intenzivniji nego što su to bili prije. I zato moram reći da sam zadovoljan ukupno s razgovorima.

Mi već 13 godina razgovaramo stalno o jednim te istim stvarima. Tako se danas otvorilo pitanje međudržavnih ugovora o zastupljenosti manjina. Tko je tu pobrkao lončiće?

Mi znamo da imamo naše zakone, ustavni zakon koji daje vrlo široka prava ne samo srpskoj nacionalnoj manjini, nego i ostalima. Međutim, ono što je primjedba druge strane, a čega smo mi svjesni, da u određenim slučajevima odredbe tog zakona nisu do kraja ispunjene. Na nama je da radimo da to bude učinjeno.

Ali Srbija ih nije nikako ispunila.

Srbija isto ima problem sa svojim i zakonima i s provedbom. Sutra ćemo zajedno otići posjetiti hrvatsku manjinu i to će biti prilika da sumiramo naša očekivanja kada je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji. Vidim da je već bilo nekih rezultata, dobio sam informaciju da su danas riješili pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku i ako je to neki dobar znak, treba ga podržati.

Arhivi JNA?

Arhivi JNA su problem ukupnog onog sporazuma. Ne samo arhivi JNA, nego i općenito svi arhivi. Dakle, oni koji se odnose na Hrvatsku kao nekadašnju socijalističku republiku. A onda postoje i oni koji se odnose na saveznu državu. Dakle ono što se odnosi na svaku novonastalu državu, a bivšu republiku bi trebalo pripasti nama, dok bi savezne arhive trebalo podijeliti. Danas je nama pitanje arhiva interesantno između ostalog i u kontekstu traženja nestalih osoba. Zašto? Zato jer je razumna pretpostavka da u tim arhivima postoje podaci o tome gdje su sahranjene neke od žrtava čiju sudbinu danas ne znamo.

Ćirilica? To je zapravo unutarnje pitanje Hrvatske. Što očekujete, recimo, od sutrašnjeg susreta premijera Milanovića s udrugama?

Pa kao prvo ja bih rekao da je jako dobro da se Vlada odlučila na tu vrstu razgovora i podržavam predsjednika Milanovića u namjeri da kroz razgovor rješava probleme. Ja se nadam da neće imati istu sudbinu kakvu je imala moja inicijativa da ga se optuži da time potiče zapravo one koji misle drukčije o ćirilici. Siguran sam da to može dati samo dobar rezultat i da pokazuje spremnost Vlade da probleme rješava na koncilijantan način, što znači da će provoditi zakone, naravno, ali da će pritom imati u vidu sve okolnosti koje se na to vežu.

On je dosad odbijao svaku vašu inicijativu. Jeste li vi doista u nesuglasju kao što se može pročitati?

Pa evo, to što on odlazi sutra na taj razgovor, to je zapravo to. Dakle, nije važno sad u kojem formatu. Naravno da je najvažnije da Vlada, koja neposredno provodi zakone, ima tu inicijativu i da razgovara o problemima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook